Kun en aktør vil byde på OPP-svømmehal
Frederiksberg Kommune har ikke haft held med at tiltrække bydende til opførelse og efterfølgende drift af en ny svømmehal
Kun konceptudvikleren Gribskov Gruppen, som også er i gang med at opføre en lignende OPP-svømmehal i Randers, har anmodet om prækvalifikation til projektet, som også rummer opførelsen af en idrætshal.
- Vi havde håbet på at kunne prækvalificere tre til fem aktører. Markedssituationen er tilsyneladende sådan, at ordrebøgerne er fyldte, og man byder på det sikre. En svømmehal er ikke nødvendigvis det sikre, siger Bjørn Thomsen, servicedirektør og vicekommunaldirektør i Frederiksberg Kommune.
Det offentlig-private partnerskab vil få en varighed på mellem 20 og 30 år, og det ligger endnu ikke helt fast, om projektet skal være med privat finansiering eller offentlig finansiering. På den anden side af sommerferien skal Gribskov Gruppen aflevere sit endelige tilbud til Frederiksberg Kommune.
Bjørn Thomsen synes, at det er ærgerligt, at der ikke er flere, der har budt.
- Der er også en forpligtelse for entreprenørerne at melde sig ind på OPP-markedet, og man kan måske tillade sig at sige, at de i stedet har meldt sig ud. Det er ikke specielt godt for OPP fremadrettet, at der er så lidt støtte omkring det, siger han.
Ordrebog er fyldt
Den grund, som Bjørn Thomsen nævner med fyldte ordrebøger, er netop grunden til, at eksempelvis Deas, som har samarbejdet med MT Højgaard omkring OPP, har valgt ikke at byde.
- Vi har rigeligt at gøre lige nu med andre projekter, og opførelse, drift og vedligeholdelse af en svømmehal er ikke et område, vi er vant til. Derfor fravalgte vi at byde, siger Lars Olaf Larsen, afdelingsdirektør for Deas OPP.
Direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen peger påopgavens kompleksitet som årsag.
- En svømmehal er bygge- og driftteknisk mere kompliceret end eksempelvis en skole, og det kan måske være en af grundene til, at byderfeltet var mindre, siger han og fortsætter:
- Derudover kan det være, at omsætningen er for lille i forhold til den kompleksitet, der er i opgaven. Der er mange transaktionsomkostningerne for de bydende, inden de går i gang med at bygge. Transaktionsomkostningerne er de samme, hvadenten man bygger for 100 mio. kroner eller 500 mio. kroner. Målt per kvm, så er omkostningerne spredt ud over nogle flere kvm, hvis man bygger for 500 mio. kroner.
Water & Wellness
Hvis det, som der er lagt op til nu, bliver Gribskov Gruppen, der får OPP-kontrakten, vil opfyldelsen af kontrakten ske med de samme virksomheder, som er involveret i Water & Wellness Randers.
Virksomheden Raunstrup fra Aarhus vil blive entreprenør på svømmehalsbyggeriet, mens de tyske virksomheder Zeller og Klafs vil stå for henholdsvis bassioner og sauna. Det er også et tysk firma, der vil stå for driften, nemlig GMF.
Den nye svømmehal går under samme navn som i Randers. Den vil få navnet Water & Wellness Frederiksberg.
- Den kommercielle del bliver væsentlig mindre på Frederiksberg end i Randers, men der vil stadig være flere aktiviteter end bare vandbassiner, siger Anders Skak, direktør i Gribskov Gruppen.
Han fortæller, at projektet blandt andet var attraktivt for Gribskov Gruppen at byde på, fordi virksomhedens fokus er mere langsigtede projekter, hvor man også skal indtænke drift.