23948sdkhjf

Omstridt alment udbud får igen ny tilbudsfrist

AlmenIndkøb har rykket tilbudsfristen for boligselskabers rammeaftaler
Tilbudsfristen for det omdiskuterede udbud, som indkøbsportalen AlmenIndkøb står bag, er blevet rykket endnu engang. Fristen lå oprindeligt i januar, men er nu den 14. februar. Udbuddet omfatter rammeaftaler for maler-, elektriker- og andre håndværksopgaver for en lang række boligselskaber, som er tilknyttet AlmenIndkøb.

- Vi har valgt at rykke fristen for at give virksomhederne mere tid, og det er klart, at vi er interesseret i, at mange byder, fordi efterspørgselssiden er tung med op mod 245.000 boliger. Kommer der for få leverandører, så risikerer vi, at de bliver løbet over af efterspørgslen, siger Palle Adamsen, adm. direktør i Lejerbo, som har taget initiativ til AlmenIndkøb.

Flere brancheorganisationer har kritiseret udbuddet, heriblandt Danske Malermestre.

- Det, vi meget firkantet kan udtrykke utilfredshed med, er, at udbudsmaterialet er meget uigennemsigtigt. Det er ret svært for virksomhederne at vide, hvad de reelt giver tilbud på. Samtidig fyldte spørgsmål/svar-dokumentet til udbuddet 50 sider sidst, jeg så det. Det er et godt udtryk for, at der er frustration over udbuddet blandt virksomhederne, og det gør det endnu mere kompliceret at have overblik over udbuddet, siger Allan Brohus, kontorchef i Danske Malermestre, og tilføjer, at det normalt bliver betegnet som mange spørgsmål og svar, hvis der er tre-fem sider.

Til mængden af spørgmål siger Palle Adamsen, at han har fået oplyst af parterne involveret i AlmenIndkøb, at mængden er normal i forhold til størrelsen på udbuddet.

Kunne være undgået

I Håndværksrådet så man gerne, at AlmenIndkøb havde inddraget organisationerne forud for udbuddet.

- Jeg kunne have ønsket, at man havde inddraget organisationerne på et tidligt tidspunkt i udarbejdelsen af betingelser og måden at udbyde på, sådan så man havde sikret, at man fik det mest hensigtmæssige udbudsmateriale - og så man også fik alle kommentarerne til de juridiske vilkår ind, inden man begyndte at udbyde, siger chefjurist i Håndværksrådet Peter Andersen.

Palle Adamsen fortæller, at AlmenIndkøb forud for udbuddet rettede henvendelse til seks forskellige organisationer med henblik på at skabe dialog om, hvordan man gjorde udbuddet operationelt for at undgå at gøre det for bureaukratisk.

Tre af de seks organisationer sagde nej blandt andet med begrundelsen, at deres medlemmer allerede i dag var tilstrækkeligt konkurrenceudsatte, og at de derfor per definition ikke medvirkede til yderligere konkurrenceudsættelse.

Men hvilke betingelser, der skulle gælde for rammeaftalerne har AlmenIndkøb ikke haft en dialog om med branchen.

- Det er udbyderen, der skal håndtere de vilkår, som man vil handle på. De betingelser må leverandørerne forholde sig til og kapitalisere. Det er jo sådan de almindelige købsbetingelser er på markedet, siger Palle Adamsen.

Uoverskueligt udbud

De mange spørgsmål og svar samt ændringer gør ifølge Peter Andersen udbuddet mere uoverskueligt.

- Når man ændrer af flere omgange, er det meget vel til det bedre, men samtidig gør det ikke overskueligheden lettere i et i forvejen kompliceret udbud, siger han.

Peter Andersen siger, at Håndværksrådet er positiv overfor, at AlmenIndkøb har valgt at udbyde rammeaftalerne på en sådan måde, at de mindre virksomheder kan være med. Men samtidig mener han, at man - i erkendelse af, at det er mange mindre virksomheder, der skal byde - burde have gjort mere for at gøre vilkårene overskuelige.

Til spørgsmålet om, hvorvidt AlmenIndkøb kunne have været mere skarpe på nogle elementer af udbuddet, inden man bød det ud, svarer Palle Adamsen.

- Vi skal efterfølgende evaluere hele processen. Det er et udviklingsprojekt, og vi er selvfølgelig interesseret i, hvordan vi eventuelt kan gøre det endnu bedre i fremtiden.

Tør ikke byde

Ud over den generelle kritik om, at virksomhederne ikke ved, hvad de byder på, og kritikken omkring dagbod på to procent og maksimum 15 procent, er et krav om sikkerhedsstillelse i op til fem år i forbindelse med fraflytningslejligheder blandt kritikpunkterne.

Danske Malermestre oplever, at flere af deres medlemmer er usikre på, om de tør byde eller ej.

- Der er rigtig mange af vores medlemmer, som overvejer at lade være med at give bud, fordi det er for risikabelt. Men der er også nogle af dem, der arbejder for flere af boligforeningerne i forvejen, og de vil gerne give bud, fordi de kender foreningerne i forvejen og derfor har en ide om, hvad de byder på, siger Allan Brohus.

Palle Adamsen er godt klar over, at der kan være forskel på boliger alt afhængig af, hvornår de er bygget, men siger:

- De flader, de byder ind på, er stort set de samme. Et af de produkter, der har udviklet sig mindst gennem historien er boligen. Hvis du vækker H.C. Andersen, så vil han stadig kunne genkende en bolig i dag, hvorimod han ikke ville ane en bjælde om, hvad en mobiltelefon eller pc er. Jeg tror, vi skal passe på med ikke at gøre verden mere kompliceret, end den er.
Kommenter artiklen
Annonce
Annonce
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

    Nyhedsbreve

    Send til en kollega

    0.094