23948sdkhjf

Spil om AB 92 skudt i gang

Dansk Industri foreslår ændringer af AB 92. Dårlig timing her under Danmarks EU-formandsskab, mener rivalen, Dansk Byggeri
Dansk Industri, DI, lancerer i dag en række forslag til en modernisering af AB92, hvor man også kigger på den del, der hedder ABT93, der omhandler projekteringsdelen.

Hos rivalen Dansk Byggeri kalder adm. direktør Lars Storr-Hansen det for dårlig timing.

Skidt tidspunkt

- Jeg synes, at det tyder på, at der er nogle, der måske ikke helt har fingeren på pulsen. Især er det dårlig timing, fordi Danmark har EU-formandsskabet lige nu, og der vil komme tiltag fra den kant, som vil få indflydelse på, hvordan et kommende AB92 vil komme til at se ud, siger han.

- Desuden vil det i forbindelse med en revision være helt naturligt at kigge på rådgiverdelen, hvor der er sket en lang række udviklinger i de senere år, tilføjer han over for Licitationen Byggeriets Dagblad,

AB92 har en lang historie tilbage i tiden: "Almindelige Betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed".

AB 92 er et såkaldt "agreed document" der giver juridiske standardvilkår for entreprisearbejder i Danmark, udarbejdet i Boligministeriets regi, vedtaget i 1992.

AB 92 er særlig møntet på aftaler inden for de klassiske entrepriseformer (fag-, stor-, hovedentreprise m.fl.) og har mange træk til fælles med entreprisereguleringerne i navnlig Norge og Sverige.

Flere reguleringer

AB 92 er det sidste skud på stammen af en række tidligere danske AB-reguleringer på entrepriseområdet (AB 72, AB 51 og AB 15).

Som entreprisenormeringssystem, kan AB føres helt tilbage til slutningen af 1800-tallet. Selvom AB 92 ikke har "lovkraft" - og således kræver særlig vedtagelse af byggesagens parter - er reglerne i praksis for entrepriseområdet, hvad købeloven er for almindeligt køb/salg af løsøre.

Ikke for totalentrepriser

AB 92 er ikke udarbejdet med øje for entrepriseforhold, hvor entrepriseaftalen omfatter såvel udførelse som den væsentligste del af projekteringen og byggeriets/anlæggets øvrige ydelser (totalentreprise). For denne entrepriseform har boligministeren derimod i 1993 - for første gang - udarbejdet et særskilt regelsæt: Almindelige Betingelser for Totalentreprise, ABT 93.

Disse betingelser har i opbygning og systematik taget afsæt i AB 92, men er tilpasset totalentrepriseformens bredere ydelsesforudsætninger m.v. og de deraf afledte risici og ansvarsforhold.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.192