23948sdkhjf

Krav om dansk løn i kommunale udbud

Socialdemokraterne i Ringkøbing-Skjern vil have arbejdsklausuler i fremtidige udbud, efter at to kommunale byggerier er ramt af byggefirmas konkurs
Ringkøbing-Skjern Kommune er kommet slemt i klemme som følge af byggefirmaet HB Bolig Aps’ konkurs.

Kommunen har entreret med HB Bolig til murer- og betonarbejdet på såvel en større ombygning af Spjald Skole og til opførelse af en ny børnehave i Tarm. Begge steder har firmaet fået arbejdet i fagentreprise i offentlig licitation ud fra udbudskriteriet “laveste bud".

- Min påstand er, at vi kunne have undgået disse ærgerlige sager, hvis vi havde krævet, at arbejdet skal udføres på vilkår, der svarer til det pågældende fags overenskomst. Så havde HB Bolig ikke kunnet anvende meget billig udenlandsk arbejdskraft og havde derfor næppe været så meget billigere end andre, og så havde vi været forskånet for mange ærgrelser, siger Linda Nielsen, socialdemokratisk gruppeformand i Ringkøbing-Skjern Byråd.

Socialdemokraterne vil derfor på baggrund af de to sager stille forslag om, at kommunen fremover anvender arbejdsklausuler ved udbud af byggeopgaver.

Sådanne klausuler er beskrevet i FN’s internationale arbejdsorganisation ILO’s konventioner. Danmark har tiltrådt konventionen for 60 år siden, og staten er forpligtet til at anvende klausulen ved udbud. Den indebærer, at løn, arbejdstid og arbejdsforhold skal være som de normalt er gældende for det pågældende fag i henhold til kollektive overenskomster.

- Jeg har gjort borgmesteren opmærksom på, at vi som kommune har disse muligheder for at gardere os mod, at vi som kommune bidrager til at undergrave det danske arbejdsmarked og påfører de lokale håndværkere en urimelig konkurrence. Risikoen for at havne i problemer, som dem vi nu er i, bliver også meget, meget mindre. Guld kan købes for dyrt. Jeg håber, at sagerne er en øjenåbner for alle i kommunen, og at der ikke går partipolitik i sagen. Det handler om, hvad der er bedst for kommunen, siger Linda Nielsen.

Efterrationalisering

Borgmester Iver Enevoldsen (V) vil over for Licitationen hverken be- eller afkræfte, om man i Venstres flertalsgruppe vil overveje at anvende arbejdsklausuler i kommunens udbud, og han vil ikke forholde sig til et forslag, der endnu ikke er fremsat.

- Det er en meget kedelig situation, vi er kommet i, og vi vil nu drøfte, hvad vi kan gøre. Jeg synes, der er tale om efterrationalisering, hvis man påstår, at vi kunne have undgået disse sager ved at have haft klausuler. Vi har gennemført en offentlig licitation, hvor et dansk firma var billigst. Vi kan ikke af buddet se, hvem firmaet vil anvende til arbejdet, siger Iver Enevoldsen, der ellers ikke har kommentarer til sagerne.

Billigere på sigt

I Dansk Byggeri i lokalområdet ærgrer man sig over, at kommunen ikke forlængst har indført en sådan social klausul i sine udbud af byggeopgaver.

- Mange kommuner har det allerede, og det er uforståeligt, at Ringkøbing-Skjern ikke har kunnet se idéen i at sikre sig, at arbejdet bliver udført på overenskomst eller overenskomstlignende vilkår. Det ville give de ordentlige lokale virksomheder en chance for at få del i det kommunale arbejde, og det ville under alle omstændigheder have udelukket spekulation i mærkelige entreprisekonstruktioner med udenlandsk arbejdskraft. Det kan godt være, at det på kort sigt bliver dyrere for kommunen, men på langt sigt er det uden tvivl billigere, mener Aksel Poulsen, formand for Dansk Byggeri for Ringkøbing og omegn.

Måske ny licitation

Der er i Ringkøbing-Skjern Kommune endnu ikke truffet afgørelse om, hvordan man kommer videre med de to strandede byggerier.

Ved opførelsen af børnehaven i Tarm var HB Bolig Aps ved licitationen i februar i år omkring en halv mio. kr. billigere end næstbilligste bud på de to opgaver, jord- og betonentreprisen og murerentreprisen, som firmaet vandt. Arbejdet er endnu ikke påbegyndt.

Projektets totalrådgiver, arkitektfirmaet Henrik Nielsen, Ringkøbing, oplyser, at kommunens jurister vurderer mulighederne. Det mest sandsynlige er, at de to entrepriser sendes ud i ny licitation.

Ved ombygningen af Spjald Skole er de øvrige håndværkergrupper gået i stå som følge af, at beton- og murerarbejdet så pludseligt blev indstillet. Det er nu usikkert, om ombygningen som planlagt bliver klar til skolestart i august.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172