Politisk havnefestival
Siden starten i 2011 er det årlige folkemøde vokset fra 256 arrangementer og godt 10.000 deltagere til sidste år at runde næsten 60.000 besøgende til i alt 1.324 arrangementer. Og i år forventes mindst 50.000 besøgende.
Så en succes er Folkemødet blevet. Og det er da også kendetegnende, at stort set samtlige af landets politiske partier, politikere fra Folketinget, landets regioner og kommuner, repræsentanter fra arbejdsgiver- og erhvervsorganisationer, lobbyister, fagforeninger og pressen sætter hinanden stævne ved havnen i Allinge på Bornholm hvert år i uge 24.
Bygge- og anlægbranchen er repræsenteret med langt de fleste af branchens organisationer, og det er stensikkert, at emner som produktivitet i byggeriet, energirenovering, praktikpladser og Boligjobordningens fremtid bliver nogle af de hede debatemner mellem politikere og bygge- og anlægsbranchens repræsentanter.
Men forhåbentlig lever de kommende dage i Allinge også op til ordet folkemøde". Det er beundringsværdigt, at det er lykkes at få stort set hele den danske magtelite rykket til Bornholm i disse dage, hvor den kan debattere indbyrdes.
Men man må heller ikke glemme den almindelige borger, som under Folkemødet virkelig har en mulighed for at få politikere, erhvervsorganisationer og virksomheder i tale på en helt anden måde end i dagligdagen. De kan bogstavelig talt møde ministre, folketingspolitikere og erhvervslivets topledere på gaderne i Allinge.
For det primære formål med Folkemødet er netop at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Derfor kan man også kun håbe, at flere almindelige borgere dukker op på Bornholm og gør brug af denne mulighed.