23948sdkhjf

Arkitekter skal sikres fremtidige job

Et nyt tværfagligt udvalg med Merete Eldrup i spidsen skal se på en fremtidssikring af arkitekt- og designuddannelsen
Arbejdsløsheden blandt nyuddannede arkitekter og designere er fortsat alt for høj.

Derfor har uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) netop nedsat et udvalg til fremtidssikring af de videregående kunstneriske uddannelser.

Udvalget - der bredt repræsenterer byggeriets mange retninger, herunder også de mere praktiske - skal se på, hvordan de danske design- og arkitektuddannelser kan uddanne studerende, så de kan finde relevante job samtidigt med, at uddannelserne bevarer og styrker den høje internationalt anerkendte kvalitet.

Udvalget skal blandt andet forholde sig til uddannelsernes indhold og tilrettelæggelse, sammenhængen mellem de videregående kunstneriske uddannelser og beslægtede uddannelser, uddannelsernes struktur og mulighed for øget samarbejde.

Anne Skov, chefkonsulent i Uddannelses- og Forskningsministeriet, understreger nødvendigheden af det kommende arbejde, da vi her taler om relativt små uddannelsessteder med få uddannelser.

- Det gør uddannelserne mere sårbare. Men lige så vigtigt er det, at der kommer til at foregå et stykke kulturarbejde og en forventningsafstemning. Rektorerne arbejder hårdt med at knytte uddannelserne tættere til den virkelighed, de studerende kommer ud til, men måske skal forventningsafstemningen finde sted allerede inden de begynder på uddannelsen, så de har en mere klar idé om, hvad de går ind til, siger Anne Skov til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Kulturarbejdet kommer også til at bestå i, at de studerende skal rustes til en fremtid, som er bredere og måske mere byggeteknisk kompleks, end forestillingerne om, at man ubesværet kan gå i Jørn Utzon og Bjarke Ingels fodspor.

- At NCCs direktør Martin Manthorpe er med i udvalget er jo et udtryk for, at man søger at brede flanken ud og favne også den mere tekniske og ingeniørmæssige side af uddannelsen, siger chefkonsulent Anne Skov, som understreger, at de danske videregående arkitektur- og designuddannelser er internationalt anerkendt for det høje niveau og de kreative og dygtige arkitekter og designere, som de uddanner.

Derfor skal dén styrkeposition fastholdes, men de studerende skal ikke uddannes til ledighed, fastslår uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen:

- De nyuddannede designere og arkitekter er på niveau med nogle af de dygtigste i verden, og uddannelserne er anerkendt i udlandet. Men vi kan ikke være bekendt at uddanne de studerende til ledighed. De studerende skal have en uddannelse, de kan bruge til noget, og som der er efterspørgsel efter, siger Sofie Carsten Nielsen i en pressemeddelelse.

Fortsat kunstnerisk

At der skal ske noget med uddannelserne, som måske kan minde om en turnaround, kan næppe komme bag på Lene Dammand Lund, som er rektor på arkitekt- og designskolen i København.

Til Licitationen - Byggeriets Dagblad beskrev hun allerede i januar i år, hvordan man nærmer sig den ofte hårde virkelighed, de nyuddannede står i:

- Vi er en kunstnerisk uddannelse, og det skal vi blive med at være. Men vi skal være åbne for at bringe håndværk og det værkstedsbaserede mere ind i uddannelsen. Både arkitektskolerne i København og i Aarhus er i gang med store forandringsprocesser. Men selv om håndværket i uddannelsen styrkes, må det ikke fortrænge den formgivende og kunstneriske arkitektuddannelse, der allerede er efterspurgt i udlandet, og som kan få endnu større eksportpotentiale, sagde Lene Dammand Lund fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK).

Lene Dammand Lund ser det som afgørende, at skolen kan levere en god grunduddannelse, der kan danne basis for den specialisering og toning af kandidaterne, der sker senere.

- Vi arbejder med en ny uddannelsesstruktur, som er mere erhvervsrettet, og vi skal holde os for øje, at vi ikke skal have over 200 nyuddannede ud om året, der alle har en selvforståelse af, at de skal være konkurrence-arkitekter. Kun cirka 30 procent af de nyuddannede lander på en tegnestue, og af dem er det måske kun en tredjedel, der tegner konkurrencer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109