Tivoli-gartnerne er kommet ud af vinterhi
Om mindre end en måned starter sæsonen i Tivoli Friheden i Aarhus inden skal gartnerne lige fjerne alger og blade og håndtere 20.000 blomsterløg
Men der hører andet og mere til at skabe helhed og sammenhæng i tivoli-oplevelsen. Derfor er forlystelsesparkens grønne folk i højeste, absolut stilfærdige beredskab. Der studses, rives og nippes rundt om på plæner og i bede. Tivoli-gartnerne er for alvor kommet ud af deres vinterhi.
- Vi går ganske rigtigt på det nærmeste i hi hen over vinteren. Kun en enkelt gartner er ansat på helårs basis. Vi runder af med at lægge løgene i jorden i oktober. Derefter véd vi, at der er vinter-fyring, indtil det igen begynder at ligne forår, fortæller Martin Vang.
Det er ham, der vel mest ligner ham på heltid i Tivoli Frihedens gartnerkorps.
- Den gamle gartner er på vej på efterløn. Han har været her siden 2000. Jeg kom i 2001, så det er mig, der overtager. Så må vi se, hvordan vi strikker det praktisk sammen, for jeg driver også min egen virksomhed, M. V. Skovservice, og fungerer som gartner også uden for Tivoli Friheden. Vi skal nu nok få det hele til at gå op, fastslår Martin Vang med fortrøstning.
Bladene skal væk
Foruden Martin Vang, består Frihedens gartnerteam af to gartnere og i øjeblikket en praktikant fra Beder Gartnerskole. Ingen af dem går og keder sig. Der er rigeligt med opgaver frem til efteråret, hvor en af de sidste opgaver er at fjerne så mange nedfaldne blade som muligt fra plænerne.
- Vi befinder os i en stor bøgeskov, og derfor drysser det jo en del ned i løbet af efteråret. I bedene lader vi bladene ligge, så de kan hjælpe med at beskytte løg og planter. Men det er vigtigt, at vi får fjernet bladene fra plænerne, så græsset ikke lider under et mange centimeter tykt tæppe vinteren igennem, siger Martin Vang.
Farver og robusthed
- Når vi åbner i april, skal alle bedene spille optimalt med løg, blomster og masser af farver. Fra start bruger vi typiske, traditionelle forårsblomster i massevis som stedmoder, pinseliljer og krokus. Alle krukker skal plantes til i ugen op til sæsonåbning. Generelt bruger vi praktiske planter, der kan tåle et stort publikum. Det er jo ikke sikkert, at alle tager lige meget hensyn, når der måske er samlet 15.000 gæster foran friluftsscenen til Fed Fredag med Rasmus Walter, Medina, Mads Langer eller Nik & Jay, forklarer Martin Vang.
- Det handler om smukke farver og robusthed. I juni planter vi så det hele om. Alle løgplanter rykkes op, og tulipanerne skiftes ud med sommerblomster. Vi lægger ikke løg på lager. Det er en ny forsyning på omkring 20.000 styk, vi sætter op til sæsonstarten, siger Tivoli-gartneren.
Hvert andet år får alle bedene rundt om i parken et solidt lag kompostmuld. Dels er det godt med ekstra næringsstoffer. Og dels har staudebedenes knolde en uvane med at vokse opad og dermed ovenud af jorden. De skal dækkes igen med kompostmuld, som samtidig kompenserer for det, som jorden er sunket igennem et par sæsoner.
Når det kommer til Tivoli Frihedens allerstørste planter, træerne, så er det Martin Vangs personlige domæne. Selv om han har været i gartnerbranchen de seneste 15 år, er han faktisk udlært i skovbranchen. Derfor er det også Martin Vang, der stiger til tops i de høje træer, når der skal topkappes. Enten med mandskabslift, eller simpelthen ved at kravle.
- De gamle træer lider under den megen trafik hen over rodsystemerne. De dør simpelthen i toppen, og så må jeg op og kappe af, siger Martin Vang.