Byggefagfolk efterlyser overblik
436 fagfolk under IDA-BYG, der alle arbejder med byggeri og anlæg, har deltaget i ny analyse fra Ingeniørforeningen. Kun 22 procent mener, at kravene til nybyggeri sikrer byggeriet tilstrækkeligt mod klimaforandringer
I en ny analyse, Klimatilpasning i Byggeriet", foretaget af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), svarer 436 medlemmer af IDA-BYG - foreningens fagtekniske selskab af folk, der dagligt beskæftiger sig med bygge- og anlægsopgaver - at kravene til især eksisterende byggeri skal være skrappere.
Det for at sikre sig mod forandringerne i blandt andet temperatur, vind og nedbør.
Kun syv procent mener, at de gældende krav er tilstrækkelige til at sikre det eksisterende byggeri mod følgerne af for eksempel de monsterregnskyl, vi har oplevet nu to år i træk.
Lidt mindre overraskende er, at fagfolkene stiller sig kritiske overfor, om stormsikring er udført tilstrækkeligt. Et altovervejende flertal mener, at kravene til modstandsdygtighed over for både vand og storm bør øges.
Ib Ferdinandsen er arkitekt maa, planlægger og medforfatter på Ingeniørforeningens ambitiøse klimatilpasningsstrategi, som forleden blev offentliggjort. Han siger:
- Når du arbejder med nybyggeri kan du i nemmere grad også håndtere klimaforandringerne, da det er lettere at placere bygningen hensigtsmæssigt i forhold til sol, vind, vand og så videre, I forhold til den eksisterende bygningsmasse kan renoveringsindsatsen ofte blive stor, da husene i sagens natur står hvor de står, med de fundamenter og kældre og materialer, som de nu engang er bygget med, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Svært med renovering
Ib Ferdinandsen understreger, at i nyt byggeri kan man tage højde for placering og valg af materialer, og man vil i højere grad kunne indtænke fremtidens klima ved projektering af nybyggeri. I et renoveringsspørgsmål kan det blive sværere.
- Der er skærpet opmærksomhed om de problemer, vi har set med ekstrem-regn, sidste år især i København og i 2010 flere steder i landet. Så det handler om at indtænke infrastruktur og adgangsforhold i bred forstand. For eksempel på hospitaler, hvor meget dyrt grej kan blive udsat for vand. Det kan føre til både farlige og måske endda livstruende situationer, hvis man ikke i planlægningen tager højde for fremtidens ekstremvejr, siger Ib Ferdinandsen.
Har vi viden nok?
42 procent af de adspurgte i den nye analyse svarer, at der bør være skærpede krav til nybyggeri for at sikre sig mod storm.
Deltagerne peger også på nødvendigheden af at inddrage en statslig koordinering af de danske klimatilpasningsarbejde, for eksempel gennem planlov, bygningsreglement og spildevandsplanen. Samtidigt mener fagfolkene, at der er behov for i højere grad at inddrage afløb og spildevand i den kommunale planlægning.
- Også større temperaturforskelle og flere skift mellem tø og frost kan især give problemer i det eksisterende byggeri og få kostbare konsekvenser, siger Ib Ferdinandsen til Licitationen.
- Ofte opstår der en diskussion om hvad nyopståede problemer med huset fundering kan skyldes. Og de diskussioner får vi formentlig flere af, men ændringer i fremtidens klima er uomgængelige, siger han og spår stigende problemer med skimmelsvamp og skadedyr, som nævnt i Ingeniørforeningens Klimatilpasningsstrategi, der nu er givet videre til beslutningstagerne.
Ib Ferdinandsen påpeger, at et stort flertal af fagfolk efterlyser mere opmærksomhed på klimaet i kommunernes udbudsmaterialer.
- Det vil være naturligt at der i udbudsmaterialet bliver gjort opmærksom på, at der i bedømmelsen af indkomne tilbud vil blive set på de tiltag, der kan være med til at afhjælpe følgerne af fremtidens ekstreme vejr og deraf problemer med for eksempel skadedyr og hurtigere nedbrydning af materialer som følge af fugt og temperaturudsving, siger han.
Søger samlet strategi
Også formanden for ingeniørforeningens Teknologiudvalg, Per Højbjerre, slår til lyd for, at der skal større central koordinering og (langtids)planlægning til:
- Tilpasning til nyt klima er komplekst. Der er desværre ikke bare én knap, man kan trykke på. Derfor er det vigtigt, at vi får en samlet klimatilpasningsstrategi og handlingsplan for hele Danmark. Kommunerne kan - som systemerne er i dag - komme til at modarbejde hinanden og løbe i forskellige retninger. Derfor må vi holde regeringen op på løftet om at nedsætte en national taskforce, der kan sikre overordnet koordinering, siger Per Højbjerre til Licitationen.