23948sdkhjf

Aarhus vil mangle arbejdskraft

Brug for mange initiativer for at få tilstrækkelig med arbejdskraft til store byggeprojekter i Region Midtjylland
Byggebranchen vånder sig under krisen med et højt antal konkurser og fortsat høj ledighed.

I Aarhus er de bange for at komme til at mangle arbejdskraft i branchen. Der er simpelthen brug for en stribe af initiativer for at skaffe tilstrækkelig med arbejdskraft til de kommende års enorme bygge- og anlægsaktivitet i Midtjylland generelt og Aarhus specielt.

Der skal blandt andet ske efteruddannelse af ledige til jord- og betonområdet, tilgangen til erhversuddannelserne inden for byggeriet skal øges, afgangen fra branchen skal reduceres og der skal rekrutteres fra brancher i nedgang. Alligevel må man imødese, at der bliver behov for mere udenlandsk arbejdskraft.

Det konkluderer en omfattende analyse, som Cowi har udarbejdet for Beskæftigelsesregion Midtjylland.

Baggrunden for analysen er massive offentlige investeringer i blandt andet ny infrastruktur i form af letbane, havnetunnel og motorvejsudvidelse, to nye hospitaler og udvikling af Aarhus Havn. Derudover forventes også en række store private investeringer i boliger og erhvervsbyggeri.

Analysen viser, at de mange byggeprojekter giver en merbeskæftigelse på fra 12.000 til 16.000 personer for en tiårig periode. Behovet bliver størst i perioden 2013-17.

Analysen vurderer, at der er størst behov for det, som kaldes ikke-faglærte. Det dækker over jord- og betonarbejdere og uddannede struktører.

Behov for betonere

Analysen peger som nævnt på en række initiativer, som skal iværksættes i den kommende tid, hvis man ikke skal opleve deciderede rekrutteringsproblemer.

Allerede på kort sigt skal der tages initiativer til at få efteruddannet ledige inden for områder med høj ledighed til de områder, hvor der aktuelt er særlig stor efterspørgsel. Det gælder blandt andet anlægsområdet, hvor der er stigende behov for arbejdskraft til jord- og betonområdet. Der peges også på, at større indpendling til Midtjylland fra naboregionerne vil kunne afhjælpe problemerne på kort sigt, men at det på lidt længere sigt kan give mangel på arbejdskraft i øvrige regioner.

Der peges i analysen også på, at der er behov for at øge tilgangen til en række uddannelser. Man gør dog opmærksom på, at manglen på praktikpladser de seneste kriseår har været afgørende for, at andelen der vælger en erhvervsfaglig uddannelse er faldende.

Tilbagerekruttering

Der skal også tages initiativer til at fastholde den eksisterende arbejdskraft. Man formoder, at Folketingets efterløns- og pensionsreform på sigt vil reducere afgangen.

Desuden skal der gøres en indsats for at tilbagerekruttere arbejdskraft, der er uddannet i branchen men måske på grund af tidligere ledighed er søgt til andre brancher.

Uanset de mange initiativer, så bliver der brug for udenlandsk arbejdskraft, konkluderes det. Allerede på nuværende tidspunkt er der udenlandsk arbejdskraft ved bygge- og anlægsopgaver i regionen og det kan “vise sig nødvendigt at øge omfanget", skriver man i analysen.

- Det tager tid at omskole folk fra andre fag, og der er nok grænser for, hvor mange eksempelvis tømrere vi kan lokke tilbage fra deres nuværende job i andre brancher, Derfor er jeg enig i, at vi ikke undgår også at skulle anvende udenlandsk arbejdskraft, men det er også ok, blot det er på ordentlige vilkår, siger Ole Vagn Christiansen, brancheformand i 3F Aarhus Rymarken.

Analysen viser endelig også, at der kan opstå rekrutteringsproblemer i forhold til visse grupper af ingeniører og teknikere. Erfaringen fra virksomhederne i branchen er dog, hedder det, at der er gode substitutionsmuligheder mellem de forskellige grupper med videregående uddannelser inden for bygge og anlæg.

Analysen offentliggøres i dag i Beskæftigelsesrådet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093