23948sdkhjf

Almindelige borgerne skal føres ind i energi-lyset

Energikonference viser, at byggeriet er klar til at energirenovere Danmark, som politikere ønsker det, men danskerne er ikke klar
Er der nogen, der lever op til den nye regerings intense og brede fokus på energioptimering af Danmark og især den danske boligmasse, er det byggebranchen.

Men desværre halter de private borgere, der skal betale for kommende renoveringer og bedre huse, gevaldigt bagefter.

Efterspørgslen efter energirenovering er stadig for lille.

Dette dilemma stod meget tydeligt klart, da Dansk Byggeri havde inviteret til stor energikonference i de fornemme lokaler i Fællessalen på Christiansborg i København.

Omkring 200 af de ypperste repræsentanter inden for energiområdet fra byggefirmaer, rådgiverne, forskere, energiselskaber og diverse interesseorganisationer var mødt op for at finde et fælles fodslag inden for dette område.

Og det er tilsyneladende til stede.

Stor udfordring

Hele forsamlingen var enige om, at energieffektiviseringer er det helt store emne i de næste mange årtier. Og ikke mindst inden for byggeriet.

Den danske bygningsmasse anvender 40 procent af det samlede energiforbrug i Danmark, så der er et stort besparelsespotentiale.

Men et indlæg fra blandt andet direktør i Bolius, Ulrik Heilmann, viser, at der er en meget stor udfordring for den danske byggebranche med hensyn til at få kunderne – de almindelige borgere og husejere - til at forstå budskabet om energirenoveringens velsignelser.

- Der er en begyndende bevidsthed på dette område, men der er stadig langt til handling, og derfor kan det være nødvendigt at sætte endnu mere fokus på dette område, sagde Ulrik Heilmann.

Han mener, at løsningen er information – men der skal også tænkes mere i målgrupper og deres forskellige behov. Øget kommunikation om emnet var alle enige om.

Der var flere indlæg på konferencen omkring hvordan man trænger igennem med budskabet, men det er svært, sagde blandt andre prodekan ved Københavns Universitet og tidligere formand for klimakommissionen, Katherine Richardson,

Hun fortalte, at der stadig er mange mennesker, der sætter spørgsmål ved hele præmissen for debatten – om drivhuseffekten eksisterer.

- Når folk siger til mig, at de ikke tror på det, plejer jeg at sige; hvad mener du så om tyngdekraften. Men det viser, at der stadig er et stykke vej rent oplysningsmæssigt.

Frem motivation

Dansk Byggeri er også klar over denne problematik med manglende bevidsthed hos borgerne, og en af deres løsninger på det er at fremme det økonomiske bonus ved at energirenovere.

- Det eksisterende energibetalingssystem fremmer ikke i tilstrækkelig grad motivationen hos husejerne for at spare og tænke energirigtigt. Politikerne er nødt til at skabe et afgifts- og tilskudssystem, der i højere grad skaber et større økonomisk incitament for at spare, sagde direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen

Dansk Byggeri fremlagde på konferencen et større program til at skabe bedre grobund for energirigtigt byggeri og renovering.

Og de forslår blandt andet, at nye energikrav også skal omfatte eksisterende byggeri.

Dansk Byggeri mener også, at det offentlige i meget højere grad skal gå i front med at renovere deres egne bygninger. I øjeblikket halter det bagefter.

Energiselskaberne var også til stede på konferencen, og de er enige med Dansk Byggeri i et mere nuanceret energibetalingssystem.

Adm. direktør i Syd Energi, Niels Duedahl, havde dog et klart budskab til, hvordan man ændrer borgernes adfærd på dette område.

Han mener ikke, at det er miljøhensyn og idealistiske budskaber, der kan gøre en forskel.

- Hvis vi skal ændre borgernes adfærd, skal det være en god forretning for dem. Den udvikling må vi og politikerne gøre, hvad vi kan, for at fremme. Og så skal budskabet nok brede sig, sagde Niels Duedahl fra Syd Energi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094