Jyske vvsere i strejke mod OK-sammenbrud
Overenskomststridige arbejdsnedlæggelser på en række jyske byggepladser som følge af nyt OK-sammenbrud i vvs-branchen
Man pålægger alene Tekniq skylden for, at det for anden gang i træk ikke lykkedes vvs-branchen at nå til enighed om en ny overenskomst og derfor atter må opsamles i forligsmandens mæglingsforslag.
- Det er arbejdsgivernes ultimative krav om at få fjernet værnebestemmelsen, der har ført til sammenbruddet, og det er det, kollegerne markerer deres utilfredshed med. Vi kan se de fag, der ikke har tilsvarende værn mod social dumping, hvordan de er presset af billig udenlandsk arbejdskraft. Det samme vil ske for os, hvis vi accepterer at fjerne bestemmelsen, siger Michael Jessen, tillidsrepræsentant i L&H Rørbyg, på Det Nye Universitetshospital i Aarhus.
Her nedlagde omkring 50 vvs’ere fra tre firmaer arbejdet onsdag morgen efter at have fået en orientering om overenskomstsammenbruddet.
Ingen regulering
Med sammenbruddet og den efterfølgende opsamling i mæglingsforslaget er der ikke udsigt til, at prislisterne bliver reguleret - akkurat som det var tilfældet i 2012.
- Man kan have en mistanke om, at arbejdsgiverne tænker i at få sammenbrud for ikke at få reguleret prislisten, så den ikke følger med prisudviklingen. Det er kollegerne voldsomt irriterede over, siger Michael Jessen.
Sikkerhed for de seriøse
På Aarhus Havn nedlagde 90 mand på Navitas og Urban Mediaspace arbejdet onsdag morgen.
- Folk er ekstremt frustrerede over, at arbejdsgiverne tager prislisterne som gidsel i deres kamp for at få fjernet værnebestemmelsen. Det er ikke seriøst. Værnebestemmelsen er ikke bare en fordel for de danske svende. Den er også en sikkerhed for de seriøse virksomheder mod at blive udkonkurreret af useriøse firmaer med billig arbejdskraft, siger Jan Henriksen, tillidsmand hos Brøndum.
Opmåler i Blik- og Rørarbejderforbundet i Aarhus Esben Malling oplyser, at yderligere en række byggepladser i Aarhus, Aalborg, Kolding, Randers og Viborg har været ramt af overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Også en række fjernvarmefolk i Trefor i Aarhus nedlagde arbejdet, skønt Trefor er medlem af DI og dermed omfattet af industrioverenskomsten.
- Man bruger imidlertid rørprislisten, og derfor har det også betydning for dem, hvis prislisten nu for anden gang i træk ikke bliver justeret, siger Esben Malling.
Han forudser, at overenskomstsammenbruddet vil gøre samarbejdet i mange virksomheder mere anstrengt de kommende tre år og at sager, der hidtil er løst i mindelighed, bliver til faglige sager i voldgift og arbejdsret.
Der er risiko for, at arbejdsnedlæggelserne spreder sig. Således holdt storkøbenhavnske tillidsfolk i vvs-branchen onsdag eftermiddag stormøde med diskussion af situationen efter overenskomstsammenbruddet.