23948sdkhjf

Danmark får enorm havmøllepark i Kattegat

Fredag blev første spadestik til Danmarks største havmøllepark taget. Projektet er historisk, siger minister.
Opførelsen af Anholt Havmøllepark blev officielt sparket i gang fredag. Vindmøllerne vil ved udgangen af 2013 udgøre Danmarks største havmøllepark.

- Det er et historisk projekt, som markerer, at vi lægger fundamentet til en ny grøn omstilling i Danmark, siger energiminister Martin Lidegaard (R), der er til stede ved dagens begivenhed.

Havmølleparken kommer til at ligge mellem Anholt og Djursland i Kattegat. Og når alle møllerne er rejst, vil de dække mere end 400.000 danske husstandes el-forbrug - CO2-frit - vel at mærke. Det svarer til fire procent af Danmarks samlede el-forbrug.

Dermed kommer havmøllerne til at bidrage markant til regerings klimamål, som blandt andet indebærer, at halvdelen af danskernes el-forbrug skal dækkes af vindkraft i 2020. I 2035 er det planen, at de fossile brændslers dage skal være talte.

- Havmølleparken viser, at Danmark vil være nummer et på det her område. Konkurrencen med andre lande er hård, men regeringen står ved sine mål, siger energiministeren.

Opførelsen af havmølleparken begynder paradoksalt nok dagen efter Vestas' voldsomme fyringsrunder, hvor 2335 ansatte - heraf 1300 danske - fik at vide, at de skal se sig om efter et nyt arbejde.

Martin Lidegaard føler med de berørte medarbejde, men tillægger ikke Vestas' massive nedjusteringer stor betydning i Danmarks grønne fremtid.

- Det går op og ned for alle virksomheder, og det er heldigvis ikke en generel tendens, at det går dårligt for de grønne virksomheder i Danmark, siger han.

Anholt Havmøllepark kommer til at bestå af i alt 111 møller, der tilsammen får en kapacitet på 400 MW. Møllerne bliver 141,6 meter høje og vil hver veje 460 ton.

Parken ventes at være i fuld drift i løbet af efteråret 2013.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078