23948sdkhjf

Lokalt engagement skal stå sin prøve

Præstø afprøver nyt værktøj i forbindelse med processen for en ny plan for byen
Med økonomisk støtte fra Realdania vil Vordingborg Kommune nu afprøve mægling som værktøj i lokalplanprocessen for udviklingen af Præstø midtby, så der skabes en visionær plan, der både tager hensyn til bevaring og udvikling.

Præstø, der indtil 2007 var en selvstændig kommune, er i fuld gang med processen for en ny plan for byen. Borgerne i Præstø har altid deltaget aktivt i byens liv og i debatterne om byens udvikling. I forbindelse med det nye plangrundlag ønsker Vordingborg Kommune derfor at inddrage præstøborgernes stærke engagement som en positiv ressource i processen og at skabe ejerskab til det nye plangrundlag.

Søger bred opbakning

Der er to overordnede spørgsmål, der presser sig på: I hvilken retning skal Præstø by bevæge sig? Skal man som nogle mener bevare den gamle købstads kulturarv som den er i dag, eller som andre mener have større fokus på byens økonomiske vækstmuligheder? Vordingborg Kommune vil via processen søge at få afklaret, om en udvikling af Præstø by ske i et samarbejde mellem de to synspunkter.

Det skal ske ved at afprøve mægling som redskab til konflikthåndtering i forbindelse med borgerinddragelsen i planprocessen.

Ved at bruge denne metode håber kommunen, at det er muligt at skabe en fælles vision og at sikre en bred opbakning i Præstø til den kommende lokalplan.

I korte træk er mægling en metode til at skabe forståelse og fælles løsningsredskaber blandt to parter ved hjælp af dialog, som faciliteres af en neutral tredje part - en konfliktmægler.

Konkret indledes borgerinddragelsen i Præstø med en konfliktkortlægning og interviews til brug for konflikthåndteringen. Der afholdes tre borgermøder, hvor man udarbejder en vision og en række fælles værdier for Præstø. Derudover kortlægges og drøftes kulturarven og mulighederne for udvikling af havnen.

Model for andre

Formand for Vordingborg Kommunes Miljø- og Klimaudvalg Erling B. Nielsen håber ikke, at modsætningerne i Præstø er større end, at alle kan få noget rigtigt positivt ud af en mægling.

- Det er jo alle borgere, som holder af deres by og vil det bedste for den. Jeg tror på, at vi sammen kan opnå et godt resultat. I den proces er det også vigtigt for mig, at vi som politikere forstår og respekterer det engagement og de følelser, som der er i lokalsamfundene, siger han.

Karen Skou, der er projektleder i Realdania, er sikker på, at erfaringerne fra Præstø vil kunne være til gavn for andre kommuner.

- Jeg tror, at mægling er et redskab, der kan sikre at alle synspunkter bliver hørt. Det er noget, der i sidste ende kan være med til at skabe ægte engagement, god forankring og visionære planer, siger Karen Skou.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.121