23948sdkhjf

Ildsjæle med værdi for lokalsamfundet

Overalt i hele landet arbejder frivillige ildsjæle med projekter, der gør en forskel for det byggede miljø og de lokalsamfund, som ildsjælene er en del af. Nu får de nye muligheder for at igangsætte projekter
I Københavns Havn ligger M/S Illutron, som er et frivilligt drevet flydende kulturhus og interaktivt kunstlaboratorium.

Kulturhuset fungerer som værksted for kreative, tekniske kræfter inden for eksempelvis installationskunst, musik og lysteknologi. Det er drevet af lokale ildsjæle, og det er ikke det eneste eksempel i Danmark på, at ildsjæle solidt forankret i lokalmiljøet har igangsat projekter, der giver værdi i lokalsamfundet.

Over hele landet er såkaldte ildsjælsprojekter beviser på, hvad borgerengagement kan betyde, og lokale ildsjæle skaber ofte en merværdi for lokalsamfundene, der langt overstiger deres arbejdsindsats.

Sidste år etablerede Realdania en særlig ildsjælekampagne, der støtter projekter frem mod udgangen af 2014, og flere projekter er allerede gennemført.

- De mange vellykkede projekter, som er blevet gennemført i kampagnens første leveår, har gjort det tydeligt, hvordan ildsjælenes kreativitet, flid og engagement udvikler nytænkende ideer, der bidrager til at forbedre livskvaliteten lokalt. Vi glæder os meget til at modtage nye ansøgninger fra frivillige kræfter over hele landet, siger projektleder Christian Andersen fra Realdania, som i går lancerede en ny ansøgningsrunde, hvor interesserede kan søge støtte til projekter, der forbedrer og udvikler byggeriet lokalt.

Ældre bygninger

Gennem årene har Realdania støttet en lang række mindre projekter, som man samlet set kan kalde for ildsjælsprojekter.

Fælles er, at projekterne er lokalt forankrede hos personer, grupper og foreninger, der alle med små midler gennemfører et projekt, de tror på og brænder for. Nogle gange er målet at sikre en ældre bygning med stor kulturhistoriske værdi, i andre tilfælde bygges helt nyt. I nogle projekter er det selve bygningen, som ildsjælene brænder for, i andre kan bygningen være ramme om nye aktiviteter, for eksempel kunst, kultur eller sociale aktiviteter

Op- og nedture

Da Realdanias ildsjælekampagne tidligere i år efterlyste gode projektideer medførte det ikke færre end 247 ansøgninger.

32 ildsjæleprojekter fordelt over hele Danmark blev valgt ud og fik økonomisk støtte, og i alle disse projekter er engagerede ildsjæle nu i fuld gang med arbejdet.

For eksempel har landsbyen Knabstrup sydvest for Holbæk i gennem årene været præget af Knabstrup Teglværks op- og nedture.

En gruppe lokale ildsjæle har gennem længere tid arbejdet på at puste nyt liv i teglværkets nedlagte keramikfabrik, og med støtte fra ildsjælekampagnen vil ildsjælene nu skabe en samlet vision for Knabstrup Teglværks store bygningskompleks gennem et forprojekt samt etablere en multisal i teglværkets bygninger.

- I Realdania ønsker vi at bakke op om det frivillige engagement ved at støtte flere af ildsjælenes projekter og dermed synliggøre og skabe anerkendelse omkring ildsjælenes vigtige arbejde. Håbet er, at kampagnen også vil motivere andre aktører til at bakke op om byggeriets ildsjæle, så endnu flere gode idéer kan blive til virkelighed, siger Christian Andersen.

Fristen for at indsende en ansøgning er 14. januar 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094