23948sdkhjf

Carlsberg for hele folket

Carlsberg-grundens forvandling fra lukket og nærmest hemmeligt fabriksområde til et kulturelt kraftcenter og kommende turistmagnet er kun lige begyndt
Carlsberg-grunden, der indtil for få år siden var lukket øl-produktionsland, åbner sig op for de befolkningsrige Københavnerkvarterer, der omkranser grunden og er allerede nu et markant kulturelt kraftcenter.

Og snart rykker entreprenørmaskinerne for alvor ind.

- Der kommer blandt andet en fem etagers bygning, forskerboliger, på kanten af det, der en gang hed Æresboligen og nu hedder I.C. Jacobsens have. Det er en lille afslutning på det store byggeri, vi har gang i her, hvor der senere vil skyde et hundrede meter højt tårn op – med boliger, siger arkitekt Jacob M. Andersen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Holde fast i variation

Desuden kommer en ny station, Carlsberg Station, underjordiske p-pladser med plads til 400 biler og en ny vejbro.

- Det hele står på en bund af en række butikker, og området vil blive befolket af studerende og byliv i det hele tiden. Vi skal prøve at holde fast i den variation af mennesker og aktiviteter, som vi allerede oplever herude nu - og som der er potentiale i, siger Jacob M. Andersen, der sammen med eventmager m.m. Mads Byder viser Licitationen rundt på grunden.

- Det, man laver på den lange bane, skal helst være lige så vellykket, som det, vi har set hidtil, hvor der ikke er blevet bygget endnu, men hvor mange forskellige grupper har indtaget de gamle bryggeribygninger, siger Jacob M. Andersen.

Mads Byder bryder ind:

- Min bekymring har være, at der så at sige "bliver slukket for musikken", når det egentlige byggeri går i gang. Men jeg har fået tilsagn om, at det vellykkede byliv, der allerede nu er ved at danne sig, får muligheder for at fortsætte, selv om en stor del af området bliver forvandlet til en mere traditionel byggeplads.

Arkitekt Jacob M. Andersen siger:

- Dette område bag I.C. Jacobsens Have tager vi ud i en periode på fire år, men vi slukker ikke musikken, vi rykker den.

- Når Jacob sætter hegn op her, så bliver der aktiviteter andre steder. Flere arkitekter har ment, at så snart vi brød hegnet ned, ville der komme byliv. Men så nemt er det dog ikke gået. Derfor handler det om at holde fast i det, vi har bygget op. siger Mads Byder

Er det ikke en fordel, at området ligger så bynært, som det gør. Der ligger jo meget befolkningsrige kvarterer lige udenfor?

- Det er rigtigt, men det kan stadig overraske mig at vi holder liv i masterplanen som blev skabt for fire år siden, siger Jacob M. Andersen:

- Det er jo politikerne, borgerne og brugerne , som mener, at det er en god idé at udvikle området. Og det mener investorerne heldigvis også. Det er blevet testet om der også var finansiel opbakning til planen, og det er heldigvis fundet, siger Jacob M. Andersen.

-For det er set før, at man har haft en god plan, der er blevet lagt i skuffen og aldrig er kommet op igen. Det sker ikke her på Carlsberg, siger Jacob M.Andersen, og tilføjer:

- At stedet er født med en attraktiv beliggenhed, er én ting. Noget helt andet er den positive opbakning til den overordnede plan fra de interessenter, der har en aktie i alt det, der er sket herude. Og herunder også investorerne. Og det er jo ikke givet, bare fordi man har en fabriksgrund og laver en plan. Men planen har vist sin styrke og holdbarhed, også her i en krisetid, og den holder stadig, siger Carlsberg-arkitekten til Licitationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093