Krydstogter skal hjælpe byerne
Flere store skibe skal hjælpe økonomien på Bornholm og i Helsingør. Borgmestrene flirter med pensionskasser om anlæg af kajer og infrastruktur
Bornholm og Helsingør er begge kystnære områder, der ser store muligheder i at lokke flere til. Men der mangler penge, for det er dyrt at bygge den infrastruktur og de havneanlæg, der skal til for at lokke.
Men der kan være hjælp at hente. Pension Danmark er en af dem, der viser interesse for at investere i nye kajanlæg, så de store skibe kan komme ind.
Det kom blandt andet frem under Folkemødet, hvor Dansk Byggeri fredag havde inviteret en række aktører indenfor turisme, finansiering og infrastruktur.
Borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær (K) er stærkt interesseret i at få de store skibe helt til kaj i Helsingør frem for som nu, hvor skibene ankrer op, og mindre både sejler turisterne ind til Kronborg i nogle timer for så at sejle igen:
- Jeg kunne virkeligt godt tænke mig at få skibene til kaj. Vores store fordel her er, at vi faktisk råder over kajanlæg med stor dybde, så investeringen her vil ikke være nær så stor, som mange andre steder, sagde hun.
En kaj er ikke nok
Hun erklærer sig dog enige med resten af panelet i, at det ikke er nok med et kajanlæg.
- Hele infrastrukturen skal være på plads. For Helsingør har rigtigt meget at byde på, og det skal være til at komme fra og til. Desuden vil vi meget gerne samarbejde meget mere med vore nabokommuner og måske også Helsingborg, om at markedsføre oplandet meget mere, erklærede hun.
Bo Nyeland Larsen, direktør i Cruise Lines International Association, som repræsenterer stort set alle verdens cruise-rederier i Østersøområdet, manede til en form for realisme.
- Det er rigtigt vigtigt, at man ikke stiller sig nogle urealistiske mål. Men der er et kæmpepotentiale, som ikke er udnyttet. Rederierne har investeret 19 mia. i nye skibe, og de er i princippet klar til at bygge endnu større skibe. Eneste problem her er netop infrastrukturen i havnene, men det er ikke det eneste problem. Vi er ganske enkelt ikke dygtige nok til at markedsføre os med de muligheder, der faktisk er for turister, siger han.
Ventetider skal bruges
Her bakkes han op af direktør Henrik Peter Jørgensen fra Københavns Lufthavne:
- Vi er nødt til hele tiden at bygge på de ydelser, vi har. Vi har arbejdet på at gøre ventetider meget kortere i selve den tid, det tager at komme fra lufthavnen til skibet. Men markedsføringen af, hvad turisterne kan gøre i den tid, er vi langt fra dygtige nok til, mener han.
Pension Danmark er som nævnt interesseret i nye projekter:
- Jamen vi står klar med midler, men vi har jo ikke forstand på at drive tingene. Vi skal vurdere i hvert enkelt tilfælde, om vi tror på projektet, og for Bornholms vedkommende, synes jeg at der er nogle meget spændende perspektiver. Øen har meget at byde på, og vi vil gerne have at erhvervslivet på Bornholm vælger at tro så meget på det, at de også vil investere. Sker det, kan vejen banes for et projekt, der kan øge turismen på Bornholm ganske væsentligt, sagde direkøtr Torben Möger Pedersen fra Pension Danmark.
Vent ikke
Bo Nyeland Larsen advarede om at vente for længe:
- Faktisk kan vi komme til at stå i en situation, hvor internationale investorer for alvor indser mulighederne og så går i gang med at investere. Dermed har bornholmerne sat sig selv udenfor, og det ville være en skam, men det er klart, at der skal investeres, og infrastruktur på Bornholm er cirka dobbelt så dyr som andre steder, sagde han.