Ingen grund til at diskutere RUT
Margrethe Vestager vil gerne diskutere, om Danmark er gået for langt i sin registrering af udenlandske virksomheder. Men det er der ikke behov for - den klarer vi selv, siger en række politikere
Så klar er meldingen fra flere fløje i det danske Folketing, efter at Vestager under høringen af sit kandidatur i sidste uge sagde, at hun gerne vil se på, om Danmark er gået for langt i registreringen af udenlandske virksomheder, og dermed hæmmer den fri konkurrence på arbejdsmarkedet.
Her udtalte Vestager følgende som et svar til Rina Ronja Kari fra Folkebevægelsen mod EU:
- Jeg vil til enhver tid forsvare ordnede forhold på arbejdsmarkedet. Konkurrence er ikke et spørgsmål om at konkurrere på stadig lavere standarder. Konkurrence er vigtig, men det skal være på en fair måde. Jeg synes, at det er fair nok at stille sig til rådighed for en diskussion af, om det er gået for langt. Det er jo generelt et sundt princip, at vi går efter snyd og humbug og folk, der bøjer reglerne. Men til gengæld fremmer muligheden for, at hvis du har noget at byde på, der er kunder til din ydelse, og det er på ordentlige vilkår, så er du velkommen.
Regulær skandale
Men det er regulær skandale, hvis en dansk kommissær forårsager lempelser i kampen mod social dumping, mener Enhedslisten.
- Det er fantastisk, så hurtigt man kan ændre holdning. Som Økonomi- og indenrigsminister var Margrethe Vestager enig med resten af regeringen og Enhedslisten i, at RUT er et vigtigt redskab i kampen mod social dumping, og at det er lovligt i henhold til EU-reglerne. Nu mener hun, vi måske er gået for vidt i Danmark, siger partiens ordfører for indsats mod social dumping, Finn Sørensen.
Han forventer derfor, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) straks minder Margrethe Vestager om, hvad hun hidtil har tilsluttet sig som medlem af den danske regering.
- RUT er ikke stift og bureaukratisk. Med nogle få klik på en hjemmeside, kan de udenlandske virksomheder registrere, hvilke opgaver de udfører her i landet, hvornår det sker, og hvor mange ansatte de har. Der er ikke brug for lempelser af disse regler. Der er tværtimod brug for opstramninger, fordi alt for mange firmaer flyver under radaren. Opstramninger af RUT bliver med statsgaranti et af kravene fra Enhedslisten, når vi lige om lidt skal i gang med finanslovsforhandlingerne, siger Finn Sørensen.
Ude på et skråplan
Også Dansk Folkepartis erhvervsordfører Hans Kristian Skibby mener, at Vestager bør stikke piben ind.
- Det her er et godt eksempel på, når der går dansk indenrigspolitik i Europa-parlamentet. RUT bliver brugt positivt i dag og både de danske arbejdsgivere og arbejdstagere er glade for registret. Hvis Vestager mener, vi skal til at diskutere det her, så er hun ude på et skråplan. De østeuropæiske lande har fået større og større indflydelse i parlamentet, og det er især dem, der har en interesse i at diskutere RUT-registret. Det har vi ikke i Danmark. Vi vil varetage det selv, siger han.
Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører Leif Lahn Jensen, vil ikke blande sig i Vestagers udtalelser, men redegør i stedet for regeringens linje.
- Det er ligegyldigt, hvad hun mener. Det vigtige er,at understrege over for den danske befolkning, at regeringen står fast i sin kamp mod social dumping. Vores linje er, at bekæmpe det med alle midler. Det vil vi gøre, uanset hvad Vestager måtte mene. Det er vigtigt, at vi bevarer arbejdspladser på danske hænder, og at de udlændinge, der kommer herop, arbejder under ordentlige forhold, siger han.