Arbejdsskadeafgift er skadelig
Men det er som med alle afgifter ikke noget man kan påregne har en positiv effekt. Det har også vist sig helt rigtigt i denne sag, og det er en rigtig god idé, det Dansk Byggeri foreslår, nemlig at afskaffe den i forbindelse med Vækstplanen.
I 2014 betaler virksomheder i bygge- og anlægsbranchen 1.503 kroner pr. ansat, og afgiften er steget markant siden 2013, hvor ændringerne trådte i kraft. Sagen er, at Arbejdsskadeafgiften er blevet en slet skjult skat - og det er jo ikke småpenge der tales om, men samlet set en halv mia. kroner. Skal man betale skat, skal man have noget for pengene, og når man ikke får det, så bør skatten ophæves. Med andre ord; Det er en ommer.
For de penge kan man lave rigtigt meget forebyggende arbejde, og ser man så også på det faktum, at statistikken tilsyneladende viser, at de unge kommer mere galt afsted på erhvervsskolerne, så er det måske her man skulle bruge krudtet i stedet.
At der er tale om en forkert skat, betyder jo ikke at der ikke skal gøres noget ved antallet af ulykker, som vi roligt kan konstatere, er for højt.
Der skal bare gøres det rigtige, og selvom det er sagt før, så kan det faktisk ikke siges tit nok, nemlig at arbejdsmiljøet og sikkerheden - og ikke mindst ansvaret for sig selv og sin næste" skal ind med modermælken, eller i hvert fald straks derefter.
At passe på sig selv og sine kolleger bør være en helt naturlig del af en dygtig håndværkers identitet.
Et rodehoved og en sjusk er ikke en dygtig håndværker, men det er en håndværker, der har styr på sit værktøj, møder ædru og til tiden og i øvrigt passer sit arbejde.
Så er chancen for, at han ikke kommer galt afsted, ikke nær så stor, og virksomheden sparer i skat...