23948sdkhjf

Kommunale byggegrunde på udsalg

For at sætte gang i byggeriet sænker en række kommunerne grundpriserne markant – nogle steder til bedste bud uden mindstepris
I et forsøg på at sætte gang i byggeriet og den lokale udvikling har en række af landets kommuner sat priserne på byggegrunde ned.

Nogle har skåret 10 procent af, mens andre har halveret salgsprisen og enkelte griber endda til en markant løsning, hvor grunde sættes på en slags auktion, og det bedste bud vinder.

Her skal udgifterne til tilslutning dog være betalt, undtagen i Vesthimmerland, hvor der i øjeblikket er en byderunde i gang, der kan ende med, at man kan købe en grund for én krone.

- Det kan jeg ikke afvise. Det kommer helt an på hvilke bud, der er kommet ind inden fristen, der er 1. september. Men vi ender nok ikke på én krone, men det er ikke så vigtigt. Vores initiativ handler om at fjerne forhindringer for nyt byggeri og nye tilflyttere. Høje grundpriser skal ikke bremse en positiv udvikling, siger borgmester i Vesthimmerland Kommune, Knud Kristensen (K).

Mange er klar

Og selv om Vesthimmerland går til yderligheder, så er en række af landets kommuner klar til at bruge nedsænkning af grundprisen som en metode til at skabe byggeri og vækst. Flere kommuner har givet priserne et ordentligt gok i nødden.

I november 2013 satte Nordfyns Kommune priserne på både erhvervs- og parcelhusgrunde ned med 35-40 procent efter blandt andet rådgivning fra de lokale ejendomsmæglere. Og den samme metode har politikerne brugt i Holbæk Kommune, hvor der også er skruet ned for priserne.

Her fortæller arealkonsulent fra Center for Ejendomme i Holbæk Kommune, Carina Hansen, om samarbejdet med ejendomsmæglerne ved prisfastsættelsen af kommunens grunde. Resultatet er en generel nedsættelse af priserne og som noget nyt - forskellige priser, der graduerer efter beliggenhed.

Markant forbedring

Før lå prisen for en parcelhusgrund typisk på 700.000 kroner, men nu er prisen fastsat efter efterspørgslen. De mindste rabatter på grunde er i Holbæk centrum, og derefter er der en større rabat i yderkanten af byen og endelig den største rabat uden for byen.

Carina Hansen fortæller, at de mindre priser har gjort en stor forskel. Der sælges flere grunde og bygges mere.

- Det er jo svært at sige med sikkerhed, at det er de billigere priser, der har givet det øgede grundsalg. Men det er der meget, der tyder på, siger Carina Hansen.

Bare i år er der blevet solgt 22 byggegrunde. I 2012 og 2013 var tallet på henholdsvis fire og to solgte grunde.

Højeste bud kan være lavt

Flere kommuner er gået endnu mere til biddet og helt fjernet mindsteprisen og sat byens ledige grunde til salg over en periode på nogle måneder.

Varde Kommune har brugt samme metode, dog kun på bestemte og udvalgte grunde.

- Priserne er tidligere generelt sat ned i Varde Kommune, så de passer til markedsprisen, men politikerne har nu for at rydde ud i nogle udstykningsområder, hvor enkelte grunde har været til salg længe, udbudt dem til højeste bud uden mindstepris, fortæller Sven Erik Hindsig fra teknik og miljø-afdelingen i Varde Kommune.

Det handler om 42 parcelhusgrunde fordelt i 19 udstykningsområder. Buddene skal dog ligge over tilslutningsafgifterne, ellers bliver de ikke solgt. Der er en byggepligt på to år.

Vardes utraditionelle udbudsrunde har været annonceret på kommunens hjemmeside, og tidsfristen var 11. juni.

I de gode år i Varde - 2009 og 2010 – blev der solgt henholdsvis 24 og 28 parcelhusgrunde. I 2013 blev der solgte seks parcelhusgrunde, og indtil videre er der også solgt seks i år.

Gået hele vejen

Længere nordpå ved Limfjordens vande er Vesthimmerland Kommune gået hele vejen. Den har netop fjernet mindsteprisen på alle kommunens byggegrunde frem til en deadline den 1. september i år. Strategien er at kickstarte væksten i kommunen, fortæller borgmester fra De Konservative, Knud Kristensen.

- Vi ønsker mere aktivitet, og at flere tilflyttere slår sig ned i Vesthimmerland. Og det skal i hvert fald ikke være for dyre grundpriser, der skal afholde folk fra at realisere det og kunne få et lån til en ny bolig i banken. Derfor prøver vi nu med denne metode, og så må vi se, om det gør en forskel, siger Knud Kristensen.

Borgmesteren er klar over, at udbuddet uden mindstepris kan koste kommunen nogle værdier i jord.

- Det er klart, at nogle af de vurderede priser, vi har på vores jord, sikkert ikke kommer ind. I hvert fald ikke direkte. Men de kan komme hjem på andre måder gennem øget aktivitet og flere tilflyttere. Jeg er sikker på, at det overordnet set er en god investering for kommunen, siger Knud Kristensen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125