23948sdkhjf

Skrotning af bonusordning vil give færre lærepladser

Dansk Byggeris regionsformænd frygter for dyk i antallet af lærepladser, hvis den særlige bonus pr. læreplads fjernes
Det vil landet over få alvorlige konsekvenser for antallet af lærepladser i byggeriet, hvis regeringen gør alvor af planerne om at fjerne den særlige præmie eller bonus på op til 70.000 kroner for hver praktikplads.

Det er den entydige tilbagemelding fra en række af Dansk Byggeris regionsformænd, som Licitationen har talt med.

De frygter, at en i forvejen lang kø af praktikpladssøgende blot vil blive endnu længere. I øjeblikket er flere end 2.300 unge uden praktikplads i byggeriet. I alle fag mangler over 11.000 praktikpladser.

- Byggeriets indtjening er helt i bund, og så betyder 70.000 kroner i tilskud til lærlingen virkelig noget. Det er helt forkert i den nuværende situation at fjerne incitamentet til at oprette praktikpladser. Lærlinge koster penge især i starten, og derfor er der brug for en hånd i ryggen. Det vil 100 procent sikkert betyde færre lærepladser. Det er det modsatte, der er brug for, siger Knud Kristensen, formand for Dansk Byggeri Nordjylland.

De små uddanner mest

Også på Bornholm mener man, at ordningen gør en forskel.

- Det er muligt, at de store firmaer vil tage det samme antal lærlinge præmie eller ej, men for mange små og mellemstore er 70.000 kroner en god starthjælp og måske lige det, som får en tvivl til at tippe til fordel for at tage en lærling. Vi skal bruge den faglærte arbejdskraft i fremtiden og vil gerne uddanne, men når der er så lidt at lave, bliver firmaerne tilbageholdende. Derfor er der netop nu brug støtten. Det vil være helt galt at skrotte ordningen nu, siger Jens Koefoed, formand for Dansk Byggeri Bornholm.

Han gør opmærksom på, at netop de små og mellemstore virksomheder uddanner forholdsmæssigt flest.

Jørgen Simonsen, formand for Dansk Byggeri Nordsjælland, køber ikke påstanden om praktikpladspræmiens såkaldte dødvægt, det vil sige, at der bruges penge på mange lærepladser, der ville blive oprettet alligevel.

- Det er noget sludder. Præmien virker, og der oprettes faktisk mange pladser, selv om det ikke er nok. Præmien kan lige bestemt være det element, der får virksomheder, som ellers mangler ordrer, til at tage en lærling. Skal præmien afskaffes, så skal det være i opgangstider, mener Jørgen Simonsen.

Præmien hjælper på vej

Meldingen er den samme på Fyn.

- Der er mange mindre virksomheder på Fyn, og hvis de skal fortsætte med at uddanne lærlinge, så har de brug for praktikpladspræmien. I øjeblikket, hvor der ikke er ordrer ret langt ud i fremtiden, så er der en stor risiko ved at tage en lærling ind. Men praktikpladspræmien gør, at flere tør på trods af økonomisk krise og private, der holder igen med forbruget, Virksomhederne kan ikke fortsætte med at uddanne så mange, hvis tilskuddet forsvinder. Tilskuddet er med til at opretholde mange praktikpladser her på Fyn, siger næstformand i Dansk Byggeri Fyn, Lars Jeppesen.

Ikke lige nu

Regionsformændene får støtte fra Byggegruppen i 3F, som også frygter for konsekvenserne af en afskaffelse.

- Vi er bange for, at der bliver oprettet endnu færre praktikpladser, og det er det modsatte, vi knokler for. Skal præmieringen afskaffes, så skal det ikke være midt i en alvorlig krise, men det kan da godt være, at der er behov for at kigge ordningen efter i sømmene, så præmien gives til hele uddannelsesaftaler, siger Steen Boesen, uddannelseskonsulent i Byggegruppen.

Alle virksomhederne betaler til praktikpladspræmie-ordningen gennem Arbejdsgivernes ElevRefusion. På den måde kommer de virksomheder, der ikke tager lærlinge til indirekte at betale til de virksomheder, der tager et uddannelsesansvar.

Byggebranchen udgør seks procent af den samlede beskæftigelse, men uddanner hele 24 procent af eleverne fra erhvervsuddannelserne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173