23948sdkhjf

Når få har for meget - og færre for lidt

Man kan finde megen visdom i teksterne i den danske højskolesangbog . Det gælder også Grundtvigs ord fra "Langt højere bjerge" om, at – "og da har i rigdom vi drevet det vidt, når få har for meget og færre for lidt"

Nogle vil nok påstå, at Grundtvig med disse ord viser sit socialistiske sindelag, men ligesom det er forkert at tage den engelske sagnhelt Robin Hood som socialistisk helt, lige så urimeligt vil det være at gøre det samme med Grundtvig.

Robin Hood stjal jo pengene fra skatteopkræverne – fra det undertrykkende system, og sørgede på den måde for, at et voldsomt skattetryk ikke gjorde de fattige endnu fattigere.

Grundtvig skriver IKKE, at ingen må være for rige, men han siger, at det er positivt, hvis få er for rige, og færre er fattige.

Men hvad er det at være fattig i Danmark i dag. Det er i hvert ikke at være en kontanthjælpsmodtager, der har mere til sig selv, end mange hårdt arbejdende lavtlønnede, der forsørger kontanthjælpsmodtagerne.

Når man taler om, at nogle kan være "for rige", er det udtryk for misundelse. Der er ingen, som tænker på, at rige ofte har en fortid som fattige og hårdtarbejdende, da de tog en risiko og startede egen virksomhed.

Det er vigtigt, at det private erhvervsliv ikke lader sig lulle i søvn af det umiddelbart positive udspil fra den nye skatteminister. Igen og igen gentager han, at en skattereform skal være til fordel for lønmodtagerne. På INTET tidspunkt har han omtalt de selvstændige erhvervsdrivende.

Det er i øvrigt også nærmest tragikomisk, at er der to, der står sammen i dansk politik, er det et nyt politisk makkerpar – Johanne Schmidt-Nielsen og Pia Kjærsgaard – der begge tordner mod, at skattelettelser forbeholdes dem, der yder en arbejdsindsats.

Enhedslisten vil have flere penge til kontanthjælpsmodtagerne og de ledige på dagpenge, mens Dansk Folkeparti kræver skattelettelser til pensionisterne.

Winston Churchill sagde engang de vise ord, at "et kompromis er kunsten at dele en kage, så alle tror, at de har fået det største stykke".

Der bliver brug for kompromisets kunst, hvis der skal laves en skattereform hen over midten, og på forhånd kan man tydeligvis udelukke Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Det åbner for, at regeringen i praksis kan vise, at den er parat til at indgå aftaler med det Folketingets største parti, Venstre.

Det vil være til gaven for danskerne, og måske endda også for Helle Thorning-Schmidt. Sidstnævnte har brug for det.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093