23948sdkhjf

Særlige adgange muliggør fundering

Usædvanlige adgangsforhold og hensyn til stedets natur og miljø stiller krav til entreprenørens opfindsomhed og materiel
Hvad gør man, når der ikke er vand nok til at sejle, og jorden ikke kan bære maskineriet?

Det spørgsmål skulle Arkil finde et svar på, da de vandt opgaven med at bygge en 335 meter lang landskabsbro over Gubsø nord for Silkeborg. Opgaven udføres i totalentreprise for Vejdirektoratet, og arbejdet på pladsen blev startet op i sidste måned.

Løsningen blev at etablere 25 midlertidige adgangsveje ud i søen ved brug af geonet og sand.

De gigantiske sandpuder fungerer nu som adgangsveje for Arkil Fundering, der er i gang med at slå de 1.1oo til 1.200 betonpæle i søen, som skal bære broens hovedfundamenter. Jorden er meget blød i området, og derfor er det nødvendigt at pælefundere broen. Pælene bankes helt ned i 15 til 26 meters dybde, før de møder fast bund.

Udover pæle til de 13 bropiller skal der også rammes 1.2oo til 1.400 træpæle i søen. De skal bære den form, selve motorvejsbroen skal støbes i.

- Det er ret usædvanligt, at vi rammer flere pæle af træ end af beton, men det gør vi, fordi træpælene må få lov at blive stående, fordi de forgår af sig selv, forklarer Poul Erik Thomsen, chef for rammeafdelingen i Arkil Fundering.

Beskyttede dyrearter

Gubsø er levested for beskyttede dyrearter og er derfor omfattet af Naturbeskyttelseslovens § 3. Det betyder blandt andet, at arbejdet skal planlægges og udføres med mindst mulig påvirkning af det eksisterende miljø.

Derfor skal de 10.000 kbm sand, som de midlertidige adgangsveje ud i søen er lavet af, også fjernes igen, når broen er færdig.

Bilisterne får en flot udsigt over landskabet og Silkeborg by fra den hævede bro, men placeringen af motorvejen igennem det naturskønne område har også medført en højere anlægspris på grund af de vanskelige adgangsforhold.

- Der var ikke de helt store valgmuligheder, fortæller Vejdirektoratets projektleder Carsten Sandgaard.

Få hundrede meter fra Gubsø løber de naturgasledninger, hvori gassen fra Nordsøen løber ind til en central samlestation og derfra distribueres videre mod nord, syd og øst. Det havde formentlig været endnu dyrere og mere besværligt at flytte dem, end det er at føre motorvejen gennem Gubsø, forklarer Carsten Sandgaard.Læs også side 7
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078