23948sdkhjf

Beboere har PCB i blodet

Forskere har undersøgt en del af beboerne i Farum Midtpunkt for PCB-indhold i blodet og det er forhøjet hos nogle
En del af beboerne i de PCB-plagede boliger i Birkhøjterrasserne i Farum har forhøjede PCB-værdier i blodet. Det viser en række undersøgelser, der indgår i et forskningsprojekt finansieret af Sundhedsstyrelsen

Omkring 140 beboere i Birkhøjterrasserne fik taget en blodprøve og målt indholdet af PCB. Ligeledes fik en kontrolgruppe med beboere uden for Birkhøjterrasserne taget blodprøver.

Resultatet viser en to-tre gange højere PCB-værdi i blodet hos dem, der har boet i de PCB-plagede boliger end hos kontrolgruppen. Niveauet svarer til PCB-niveauet i befolkningen generelt for 15 til 20 år siden.

- Det understreger alvoren i den nuværende situation, men det er Sundhedsstyrelsens vurdering, at det ikke giver behov for ændringer i de udmeldte aktionsværdier, herunder de udmeldte tidsfrister for renoveringsprojektet, siger embedslæge Kåre Kristiansen fra Sundhedsstyrelsen.

Ingen fare

Ifølge Ingeniørens hjemmeside understreger Sundhedsstyrelsen dog, at der umiddelbart ikke er nogen fare ved de niveauer, der er målt i Farum Midtpunkt.

Niveauet ligger blandt andet langt under meget forurenede befolkningsgrupper som hos færingerne, hvor man kun ser små effekter af PCB. Beboerne er dog blevet tilbudt en individuel risikovurdering.

Det var i 2009, der blev konstateret høje værdier af PCB i 295 lejligheder i Birkhøjterrasserne.

PCB’en stammer fra byggematerialer anvendt ved opførelsen af denne del af Farum Midtpunkt i årene 1970 til 1971. Værdierne overskred sundhedsmyndighedernes maksimalt tilladte værdier for PCB i indeluften.

Renovering går i gang

Renoveringen af de PCB-ramte boliger begynder i næste måned, og ejeren KAB har fundet den bedste løsning, som går ud på at fjerne fugerne og skrælle den PCB-forurenede beton af. Efterfølgende varmes bygningerne op for at fjerne det sidste PCB.

Man starter med en af boligblokkene, og når renoveringen af denne er gennemført, måles der for PCB, og disse målinger danner grundlag for renoveringen af de øvrige fem blokke i Birkhøjterrasserne.

Beboerne bliver genhuset under renoveringen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11