EU skal investere meget mere i infrastruktur
EU skal bekæmpe arbejdsløsheden i Europa ved at investere i infrastruktur, effektivt internet og uddannelse af unge. Det mener Tonni Hansen, der stiller op til Europaparlamentet for SF
Han har baggrund i byggebranchen og har de sidste 25 år været en del af fagbevægelsen, og ser gerne, at EU gør mere for at sikre arbejde og uddannelse til de millioner af unge mennesker, der i dag står uden nogen af delene.
Såfremt du bliver valgt til Europaparlamentet, er der så noget, du vil gøre for den danske byggebranche?
- I første omgang vil jeg gøre alt, hvad jeg kan for at stoppe den sociale dumping, der gør, at små håndværksmestre har svært ved at klare sig i den ulige og unfair konkurrence, vi er ude for. Danske håndværksmestre kan i dag ikke konkurrere med virksomheder, der dumper lønningerne og blæser højt og flot på arbejdsmiljøreglerne.
Er social dumping et europæisk anliggende, som skal løses i europæisk sammenhæng?
- Ja. Vi har de frie og åbne grænser, et indre marked og arbejdskraftens frie bevægelighed. Det er der nogle, der har set deres snit til at udnytte og snyde og bedrage. Derfor skal det stoppes. Lige før påske vedtog parlamentet et nyt håndhævelsesdirektiv, der giver os nye regler på nogle områder.
Bør der indføres kædeansvar i hele EU?
- Vi er på vej med det nye håndhævelsesdirektiv. Problemet er bare, at det kun er kædeansvar i første led. I min optik skal vi have kædeansvar i alle led. Så det korte svar er, at vi skal have kædeansvar, men det skal være i alle led. Jeg bruger Tyskland som model for det kædeansvar, jeg gerne vil have i Danmark - nemlig i alle led. Hele EU kunne med fordel kopiere den tyske model.
Har østudvidelsen gavnet den danske byggebranche, mener du?
- Østudvidelsen har gavnet Danmark på mange måder. Vi er ret gode til at eksportere til de nye lande og til at tjene mange penge på det. I kraft af at vi tjener flere penge i Danmark ved at eksportere til de nye lande, så vil der være flere penge i samfundet, og dermed også flere som vil investere i nyt tag, nye køkkener, og virksomheder vil også bygge nyt. Så indirekte vil jeg tro, at østudvidelsen har været god for byggebranchen, men jeg har ingen undersøgelser, der viser det, så det hviler på mine egne fornemmelser.
Skal og kan EU bekæmpe arbejdsløsheden i Europa?
- Ja, det ved Gud i himlen de kan. For eksempel ved at investere meget mere i infrastruktur, broer, veje, tog, jernbaner, effektivt internet og el-ledningner, hvor strømmen kan passere frit og uændret. Men også ved at investere i uddannelse til de millioner af unge, der går rundt og hverken har arbejde eller uddannelse.
Skal Danmark af med sine fire forbehold?
- Jeg og SF er med på at afskaffe de tre forbehold, men omkring Euroen, der ønsker vi fortsat at beholde forbeholdet. Den Europæiske Centralbanks præmis er udelukkende at holde inflationen nede. Det er ikke vores politik. Vi ønsker at investere med henblik på at skabe arbejdspladser og uddannelse.