EU-debatten mangler det grønne fokus
Der er behov for, at EU fokuserer mere på, hvordan de europæiske byer kan blive mere grønne, mener anlægsgartnernes formand. Ikke en sag for EU, mener to EP-kandidater
Sådan lyder det fra Danske Anlægsgartneres formand, Ejvind Røge, der har savnet EP-kandidaternes bud på, hvordan EU vil skabe job i den grønne sektor.
- Indtil nu har vi hørt meget om PSO-afgifter og bæredygtighed, men vi grønne er i forvejen lavforbrugere af energi, så hvad med at tage fat på emner som for eksempel skabelse af flere grønne job i sektoren. Det kunne EU godt have mere fokus på. Hvis man i EUs miljøpolitik prioriterede grønne områder i form af øget brug af planter i byer og bynære områder, ville det sætte gang i beskæftigelsen. Det samme gælder øget anvendelse af løsninger til afledning af regnvand og etablering af grønne tage. Hvis politikerne i EU kunne gennemføre nogle større satsninger over de kommende 10 år, ville Europas byer komme til at se helt anderledes ud, samtidig med at den grønne beskæftigelse kunne øges betydeligt og miljøet ville nyde godt af det, siger Ejvind Røge.
Presset ud
Ejvind Røge mener, at herhjemme bliver det grønne ofte presset ud til fordel for andre områder, som har større politisk fokus, og at det ofte handler om pris og ikke kvalitet, når det kommer til udbud af grønne anlægs- eller driftsopgaver.
- EU Kommissionen lancerede for nogle år siden et projekt "Grønne byer". Projektets formål er at præmiere europæiske byer, som har prioriteret miljø og klima. København er i 2014 blevet udvalgt som "grøn hovedstad" blandt andet på grund af sin byplanlægning, prioritering af cyklister og mål om at være CO2-neutral i 2025. Der er behov for et fælles fokus i EU, siger Ejvind Røge, der efterlyser flere konkrete tiltag.
- Det kunne være i form af omlægning af "døde" grønne områder, som står og forfalder, fordi der ikke er penge til at vedligeholde dem, planter i stedet for asfalt, bortskaffelse af regnvand ved hjælp af nye typer af belægninger, grønne tage på offentligt nybyggeri og i det hele taget en mere handlingsorienteret tilgang til miljøet, med afsæt i konkrete lavtekniske løsninger, som i grunden får ukrudtet og betonen væk og nogle enkle og smukke løsninger ind ved hjælp af flere hænder i den grønne sektor, foreslår Ejvind Røge.
Ikke EU-opgave
Forslagene fra anlægsgartnernes formand er ikke umiddelbart noget Venstres EP-kandidat, Nicolai Svejgaard Poulsen, vil slå et slag for i Bruxelles.
- Jeg synes, det hører ind under medlemslandede. Gør man det til et EU-spørgsmål, ville det betyde meget detaillovgivning og skabe mere bureaukrati. Det er et område, der ligger tæt på borgerne, og som har betydning for borgernes hverdag, så det skal løses lokalt og ikke fra Bruxelles, siger han.
Heller ikke socialdemokraternes EP-kandidat Kathrine Alexandrowiz mener det er et EU-opgave at sørge for flere grønne områder.
- EU skal gøre det EU er god til - nemlig det overordnede. Hvordan parker og grønne områder skal se ud i de enkelte medlemslande, vil jeg ikke blande mig i. Men jeg vil gerne være med til at skabe ordentlige forhold for de ansatte på Europas gartnerier. Det skal ske ved at bekæmpe social dumpung, indføre fuldt kædeansvar og sortliste de virksomheder, der er dømt for snyd og bedrag, siger hun.