23948sdkhjf

Der mangler over en milliard kroner

Der skal findes 1,2 mia. ekstra til at finansiere de omkostninger forsinkelsen af Cityringen har medført. Venstre foretrækker, at kommuner og stat finder nye penge
Folketinget har vedtaget en ny lov, der skaber klare rammer for metrobyggeriet, men der mangler stadig at blive fundet 1,2 mia. kroner, som er de samlede omkostninger forsinkelsen af projektet løber op i.

De ekstra penge skal nu findes, så den nye tidsplan, som Metroselskabet har forhandlet på plads med entreprenørerne, kan holdes.

Ifølge transportminister Magnus Heunicke (S), har man allerede fundet de første 300 mio. kroner.

- Kun 15 dage efter at jeg tiltrådte, fik vi en advarsel fra Metroselskabet om, at projektet risikerede mindst to-tre års forsinkelse, hvilket kunne gøre Cityringen mellem 2,4-4,5 mia. kroner dyrere. Med andre ord var projektet kommet ud af kontrol, og var den nye lovgivning ikke trådt i kraft, ville projektet med stor sikkerhed være blevet langt mere forsinket og fordyret, end tilfældet er i dag. Nu skal jeg tale med mine politiske kolleger, både på Christiansborg og i København og Frederiksberg kommuner, der jo er medejere af Metroselskabet. Fra statens side har vi reserveret 300 millioner kroner til netop denne slags metrofordyrelser. De penge kommer fra andre anlægsprojekter under Transportministeriet, som er færdige og er blevet billigere end budgetteret, siger Magnus Heunicke.

Hæv anlægsloftet

De resterende penge kan findes på tre måder, forklarer Venstres metroordfører og rådmand i Frederiksberg Kommune Jan E. Jørgensen.

- Vi kan enten finde nye penge, som skal tages fra staten, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune; vi kan forlænge afbetalingstiden på lånet, eller vi kan vælge en kombination af de to ting. Skal vi finde nye penge, så kræver det, at man først hæver anlægsloftet. Men da den her situation er helt ekstraordinær, så ville det være mærkeligt, hvis ikke vi får lov til det, siger han.

Jan E. Jørgensen er ikke i tvivl om, hvilken løsning han foretrækker.

- Ulempen ved at forlænge afdragsperioden er, at det bliver mere usikkert, fordi det er svært at forudse renteniveauet om 50 år, Det, mener jeg, taler for, at man finder pengene nu. På den måde skal vi ikke trækkes med en yderligere gældsbyrde, siger han og tilføjer, at det ikke bliver en svær opgave at finde pengene i kommunernes kasser.

- Det er ikke noget, der skal gøres for tit, men pengene er der. Så kommunerne behøver ikke skære ned. Men det kræver selvfølgelig, at vi kan få lov til at bruge dem, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094