23948sdkhjf

Fast årlig bevilling til at nedrive elendige huse

Årlig nedrivningspulje får særlig fokus på huse i bymæssig bebyggelse
Erfaringerne med den særlige pulje, som kommunerne har kunnet søge fra til nedrivning af faldefærdige huse i landdistrikterne, er så gode, at regeringen vil skabe en permanent bevilling.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) lægger op til, at der skal afsættes årligt 75 mio. kroner til nedrivning og istandsættelse af faldefærdige bygninger. Det er tanken, at midlerne skal tages fra byfornyelsesrammen.

Selv om der med den særlige indsatspulje er nedrevet omkring 3.500 bygninger og cirka 1.300 er renoveret, er der ifølge ministeren fortsat mange faldefærdige huse, der skæmmer landskab og landsbyer.

- Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at stoppe grådige boligspekulanter, der udlejer elendige boliger til socialt svage familier. For det første vil jeg afsætte 75 mio. kroner af byfornyelsesmidlerne til blandt andet nedrivning og istandsættelse. Det skal være en permanent bevilling og ikke en midlertidig puljeordning som VK-regeringen havde, for en permanent ordning giver kommunerne bedre mulighed for at foretage en ordentlig langsigtet planlægning. For det andet skal vi se på, om vi kan ændre reglerne, så kommunerne kan føre sager mod boligspekulanter, der udnytter svage borgere, siger Carsten Hansen.

Kræver helhedsplan

Hvor den midlertidige pulje især havde fokus på og er anvendt til at fjerne huse ude i det åbne land, satser ministeriet på, at den nye indsats primært retter sig mod bymæssig bebyggelse.

Samtidig vil der i forbindelse med fordeling af en del af midlerne blive stillet krav til kommunerne om, at der foreligger en egentlig områdefornyelsesplan. Det skal forhindre, at enkelte huse i en husrække fjernes uden at man får set på helheden, oplyser ministeriet.

Positive resultater

Ministeriet har netop evalueret erfaringerne med indsatspuljen. Af den samlede statslige pulje på 250 mio. kroner er de godt 200 mio. indtil videre brugt, og med tillagt kommunal medfinansiering er der tale om en samlet offentlig investering på 257 mio. kroner.

Omkring en fjerdedel af kommunerne beskriver, at de med puljens penge har opnået positive resultater i forhold til at forebygge og afhjælpe social forslumring. Kommunerne nævner blandt andet ifølge evalueringsrapporten, at man har fået fjernet udlejningsboliger, der er uegnet til beboelse, hvorved de blandt andet har forhindret, at socialt dårligt stillede familier flytter ind under de dårlige forhold.

Indsatsen over for de dårlige boliger har også medvirket til, at blandt andre børnefamilier er fraflyttet dårlige boliger og er blevet genhuset, ligesom udlejere af sundhedsfarlige boliger har fået vanskeligere forhold at operere under.

Indsatserne i forhold til at afhjælpe social forslumring og forebygge udlejning af dårlige boliger er ofte blevet koordineret internt i kommunerne med de forvaltninger og afdelinger, der håndterer de sociale sager, hedder det.

Omkring en tredjedel af alle bygninger, der enten er revet ned eller ombygget, er gamle erhvervsbygninger, ikke mindst avls- og driftsbygninger i tilknytning til landbrug. Omkring 1.400 boliger er omfattet.

Regeringens ønske om at benytte nogle af pengene fra byfornyelsesrammen til nedrivning kræver en lovændring, som forberedes, så den kan fremlægges, når Folketinget samles om mindre end en måned.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109