23948sdkhjf

Behov for vækst og arbejdspladser

Den nye transportminister, Magnus Heunicke (S), giver her sit bud på trængsel, nye veje, roadpricing, og hvad han håber at bidrage med i sin tid som minister
Socialdemokraten Magnus Heunicke har været Transportminister i en måned nu. I dette interview med Licitationen - Byggeriets Dagblad fortæller han, hvilket præg han håber at sætte på transportpolitikken i sin tid som minister

Hvilket præg håber du som minister at sætte på transportområdet?

- Jeg ønsker at være med til at skabe et stærkt og sammenhængende Danmark. Vi er lige nu i gang med nogle historiske investeringer på transportområdet.

Jeg ved, hvad det betyder for et område, når der kommer ordentlige veje. Se blot hvad det har betydet for Herning at få motorvejen derop. Jeg kan godt lide infrastruktur, og derfor vil jeg også se på mulighederne for at bygge veje i min tid som transportminister.

Fremkommelighed er en central vækstmotor, og hvis der er noget jeg også er optaget af, så er det at skabe vækst. Det her samfund har brug for flere arbejdspladser, og det vil jeg være med til at skabe i min tid som transportminister.

I foråret ser jeg også frem til de kommende drøftelser i den grønne forligskreds, hvor vi skal se på de strategiske analyser af de langsigtede udbygningsmuligheder for vores infrastruktur. Analyserne omfatter nogle af de meget store udfordringer og visioner for vores transportsystem i de kommende årtier - blandt andet i hovedstadsområdet, Østjylland og for trafikken mellem landsdelene.

Der er især i Københavnsområdet og i Østjylland problemer med trængsel - hvordan vil du løse det?

- Jeg er selvfølgelig optaget af, at gøre noget ved trængselsproblemerne i hovedstadsområdet såvel som Østjylland og resten af Danmark. Derfor har det også været en prioritet for regeringen at få nedsat en trængselskommission, der skal komme med løsninger. Indtil videre har kommissionen udarbejdet en rapport, der rummer interessante tiltag.

Men vi må nok også se i øjnene, at trængsel nok aldrig lader sig løse helt. Til gengæld skal vi gøre, hvad vi kan for at få trafikken til at glide bedst muligt, og det kræver en indsats på alle fronter at holde trængslen nede. Vi kigger fremad med de strategiske analyser af de langsigtede udbygningsmuligheder for vores infrastruktur, som i løbet af foråret bliver drøftet i den grønne forligskreds. Vi skal se på hvilke projekter og virkemidler, der er relevant at overveje på længere sigt. Det er rettidig omhu.

Uløste problemer

Produktivitetskommissionen foreslår roadpricing i myldretiden - er du åben overfor det?

- Det er ikke aktuelt for mig på nuværende tidspunkt på grund af de store uløste teknologiske problemer, som andre lande arbejder med. Det er min holdning, at vi i Danmark ikke skal gå forrest med store investeringer i en teknologi, som ikke er på plads. Erfaringerne fra både IC4 og rejsekortet viser, at omkostninger ved at udvikle vores egne tekniske løsninger kan være store.

Produktivitetskommissionens femte delrapport peger på, at 40 procent af pengene til transportinfrastruktur i perioden 2002-13 er urentable og har givet et tab på 21 mia. kroner. Hvad vil du gøre for at sikre, at der under din tid som minister ikke vil være det samme spild af penge?

- Jeg synes Produktivitetskommissionen vinkler deres pointer urimelig hårdt. De får det nærmest til at lyde, som om de penge, vi bruger på den nye Metrocityring, er spildt. Det tror jeg ikke, der er mange, der vil mene, når først den nye metro åbner.

- Det er rigtigt, at nogle offentlige investeringer er besluttet trods et beregnet umiddelbart lavt samfundsøkonomisk afkast. Den samfundsøkonomiske analyse kan dog ikke betragtes som en facitliste, da investeringerne kan afspejle andre hensyn, som kan være væsentlige for samfundet. Det kan for eksempel være fordelingsmæssige hensyn eller hensyn til byudvikling og yderområder. Samtidig er der effekter, vi i dag ikke kan regne på i tilstrækkelig grad. Det gælder eksempelvis netop betydningen af ny infrastruktur for produktiviteten i samfundet.

For tidligt med tunnel

Foreningen af Rådgivende Ingeniører ønsker sig en havnetunnel - er det også på din ønskeseddel?

- Vi har fået en bred analyse af en havnetunnel i København, der indeholder flere spændende perspektiver. En havnetunnel kan blandt andet føre gennemkørende trafik øst om København, aflaste biltrafikken i de indre bydele, der i højere grad kan trafiksaneres, og betjene nye byudviklingsområder.

Jeg synes, det er godt, at vi nu får set på disse perspektiver i en sammenhæng. Og jeg noterer mig, at det med et anlægsoverslag på omkring 20 mia. kroner er lykkedes at gøre projektet billigere. Der er dog stadig et væsentligt resterende finansieringsbehov på næsten 8 mia. kroner.

I første omgang er det dog vigtigt at se analysens resultater i sammenhæng med de øvrige strategiske analyser, som i den kommende tid skal drøftes i den grønne forligskreds. Det ser jeg frem til. Det er endnu for tidligt at tage mere konkret stilling til spørgsmålet om en havnetunnel.

Mange danske veje er præget af lappeløsninger og kommunernes investering i de danske veje er faldet med 10-15 procent siden 2007. Kan erhvervslivet og danskerne se frem til bedre veje med dig som minister?

- Fundamentet for et velfungerende og sammenhængende samfund er en ordentlig infrastruktur, der skaber gode rammer for mobilitet. Det har betydning for væksten - og dermed for både beskæftigelsen og vores velfærd. Vejene er en hovedåre i den samlede danske infrastruktur.

De offentlige veje er delt mellem stat og kommuner. Derfor vil der være forskel på ressourcer til og prioritering af projektering, anlæg, drift og vedligehold af veje og broer. Som transportminister kan jeg ikke bestemme, hvordan kommunerne holder deres veje, ligesom det er et kommunalt anliggende, hvis man ude i kommunerne vælger at bruge færre penge på vedligehold.

Staten har valgt at prioritere vejvedligeholdelsesområdet. Det er nemlig sådan, at manglende rettidige investeringer i vedligeholdelsen af infrastrukturen her og nu, fordyrer investeringsbehovet på sigt.

I 2013 besluttede forligskredsen bag "En grøn transportpolitik" at afsætte yderligere 1,4 mia. kroner til indhentning af efterslæbet på det statslige vejnet i perioden 2014-2017. Med merbevillingen kan Vejdirektoratet disponere over flere år.

Ny omfartsvej

Kommer Region Sjælland til at få en motorvejsforbindelse fra Kalundborg over Slagelse og Næstved til Sydmotorvejen og Rønnede?

- Jeg synes, at det er vigtigt at vedblive med at have fokus på at udvikle et velfungerende transportsystem i Danmark, så både borgere og erhvervsliv kan få gavn af en moderne infrastruktur i deres dagligdag. Dette gælder også udbygningen af vores motorvejsnet rundt omkring på Sjælland.

Vejdirektoratet har i 2013 gennemført en forundersøgelse af muligheden for at udbygge Rute 22 fra Slagelse til Næstved. Undersøgelsen viser, at opgraderinger af strækningen kan gennemføres for mellem 100 mio. kroner og 1,5 mia. kroner og vil have en intern rente på mellem 2,4 procent og 3,9 procent.

Det der står først på den politiske dagsorden lige nu er den østlige strækning mellem Næstved og Rønnede, som jeg her i løbet af vinteren og foråret vil drøfte med forligskredsen bag "En grøn transportpolitik". Forundersøgelsen viser, at en udbygning til motorvej vil have en relativt høj samfundsøkonomisk forrentning på omkring 10 procent.

Sammen med forligskredsen var vi i slutningen af februar nede at se med egne øjne på området omkring Næstved og Rønnede. Dette var med henblik på at drøfte, hvorvidt der skal igangsættes en VVM-undersøgelse af projektet. Jeg synes, at Vejdirektoratets forundersøgelse fra 2012 om projektet viser en række interessante ting, som det er værd, at vi i forligskredsen drøfter nærmere.

Derudover skal vi huske, at Næstved Omfartsvej er ved at blive anlagt og vil stå færdig i 2016 til stor gavn for mobiliteten i området. Den vil således komme til at tjene som en nødvendig forbindelsesvej mellem Rute 22 og Rute 54 - også på længere sigt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11