23948sdkhjf

Udbud gav anderledes fordeling

Der var stor forskel på sammensætningen af de entreprenører, der løb med opgaverne i Vejdirektoratets store udbud i forhold til eksisterende aftaler
Resultatet af Vejdirektoratets store udbud på vejvedligehold i de kommende år har været ventet med spænding. Der er nu forløsning, og set fra udbyders side nemlig Vejdirektoratet, er det store udbud forløbet ganske flot, med pæne priser, god konkurrence samt en god forståelse blandt de 25 bydende virksomheder. De 25 bydende har i et stort system kunnet sammensætte de entrepriser, som de har ønsket at byde ind på i pakker. Endvidere har de så haft mulighed for at give rabatter, hvis de har kunnet se en fordel i synergierne ved at byde ind på flere forskellige entrepriser.

- Generelt har det været nogle meget positive erfaringer, vi har gjort os. Det er første gang, vi gør det, og der har naturligvis været nogle ting, som vi har måttet rette lidt ind undervejs, men det har ikke været katastrofalt eller ødelæggende på nogen måde, siger anlægs- og driftsdirektør i Vejdirektoratet, Jens Holmboe til Licitationen.

25 virksomheder blev prækvalificerede til at byde, og der kunne bydes på i alt 15 belægningsentrepriser, fem kørebaneafmærkningsentrepriser, to broteknisk vedligeholdelsesentrepriser, 53 totalentrepriser med vedligehold af almindelige broer og 24 hovedentrepriser med vedligehold af store bygværker.

I alt indkom 642 tilbud bestående af 485 enkelttilbud samt 157 kombinationstilbud.

I forhold til budgetoverslag, så har denne udbudsform sparet udbudsgiver for 14 procent.

Give and take

- Det skal siges at det er lidt “give and take" fordi der er nogle entrepriser, der er knap så billige og andre, der er meget billige. Men generelt kan siges at vi har opnået fornuftige priser, siger Jens Holmboe.

Han satser på, at der er opnået en effektivisering ved at udbyde samlet.

- Det er kombinationen af, at virksomhederne kan byde ind med netop de pakker, som gør at de kan udføre arbejdet mest effektivt og det at vi samler udbudet og ikke skal bekymre os om det igen de næste år. Dermed mener vi at opnå en effektivisering af arbejdet, men indrømmes skal det, at det især i den senere tid her har givet et stort arbejdspres hos dem, der skulle beregne priserne i virksomhederne, men også hos os og vore partnere som har hjulpet os, tilføjer han.

Billedet er vendt en del rundt, hvis man ser på navnene på de virksomheder, der udfører arbejdet. Således ligger Colas godt til i det nye resultat med 50-60 procent af asfaltentrepriserne, og har fået tildelt tre regionale asfaltentrepriser.

De resterende består af NCC Roads og Munck-Pankas konsortiet.

- En af vore større entreprenører, som i dag arbejder på vejvedligehold, er firmaet Christiansen & Essenbæk, som desværre ikke har vundet noget i udbudet, supplerer Michael Ebbesen, drifts- og vedligeholdelseschef i Vejdirektoratet til Licitationen.

Det er det svenske firma Trade Extension, der har lavet alle beregningerne for at finde frem til de bllligste tilbudskombinationer.

- Det har været en udfordrende opgave, og ikke mindst også for entreprenørerne, som fortjener en cadeaux for at yde en seriøs indsats.

Har lavet kompromisser

Helt uden problemer har det heller ikke været, og et af dem var en drøftelse med asfaltbranchen om de typer af asfalt, der skulle anvendes, hvor entreprenørerne mente, at Vejdirektoratet havde strammet skruen for meget. Her fandt man ad dialogens vej en løsning, blandt andet med en bedre komprimering.

- Vi har da indgået nogle kompromisser, men det er sket i rigtig god forståelse, siger han.

Ikke helt euforisk

I Asfaltindustrien har man taget det med afventende ro:

- Vi er generelt ikke så vilde med de lange udbud, og tiden må vise om forretningen bliver så god som Vejdirektoratet mener, og desuden mener vi også at det er blevet betydeligt sværere at være entreprenør. Det er bestemt ikke blevet mindre indviklet, siger adm. direktør i Asfaltindustrien, Anders Hundahl.

- Et andet vigtigt punkt er, at de lange udbud stiller endnu større krav til vejreglerne, som branchen jo mødes om. Jo større enighed her, jo bedre kan det i princippet fungere, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.412