23948sdkhjf

Nyt værktøj giver bygningsejere klar besked om PCB

Energistyrelsen lancerer værktøj, der på en enkel måde oplyser bygningsejerne om, hvorvidt der er risiko for PCB i deres bygning
Energistyrelsen lancerer nu på www.pcb-guiden.dk et værktøj, hvor bygningsejere kan indtaste oplysninger om deres bygnings opførelsesår og type.

Her kan de få præsenteret de data, om PCB-forekomster i bygningens materialer og indeluft, som er mest relevante for netop deres bygning.

Dermed bliver det lettere for bygningsejerne at vurdere, hvor stor risikoen er for, at der er PCB i bygningen, og om det er relevant at gennemføre prøver eller udskifte konkrete bygningsdele.

- Vi er meget glade for nu at kunne lancere dette PCB-risikooplysningsværktøj, der er udviklet på baggrund af resultaterne af den nationale PCB-kortlægning. Formålet er at hjælpe bolig- og bygningsejere med at få et overblik over, om der er risiko for at finde PCB i netop deres bygning, og hvorvidt det kan udgøre et indeklimaproblem, siger kontorchef Marie Louise Hansen fra Energistyrelsen.

Materialer

Værktøjet giver også oplysning om, hvilke materialer der typisk kan indeholde PCB, og opstiller tjeklister og giver billedeksempler på, for eksempel hvordan en PCB-holdig termorude genkendes.

www.pcb-guiden.dk findes desuden oplysninger om regler om affaldshåndtering, arbejdsmiljø og bygningsejerens ansvar for at håndtere PCB i bygningen.

PCB er en miljøgift, der i perioden 1950-1977 har været anvendt blandt andet i fugemasser i danske bygninger. I december 2013 offentliggjorde Energistyrelsen og Miljøstyrelsen en repræsentativ kortlægning af PCB i danske bygninger.

Kortlægningen viste overordnet, at PCB er udbredt i bygninger i PCB-perioden fra 1950-1977.

I langt de fleste bygninger er PCB-koncentrationerne dog så lave, at det ikke giver anledning til PCB-koncentrationer i indeluften over Sundhedsstyrelsens vejledende aktionsværdier.

Solidt videngrundlag

For alle typer af bygninger estimeres det, at i størrelsen 0,7 – 1,6 procent af alle bygninger i Danmark vil kunne indeholde PCB-koncentrationer i indeluft over Sundhedsstyrelsens anbefalede laveste aktionsværdi.

Kortlægningen er et solidt videngrundlag, der sikrer, at den fremadrettede indsats mod PCB kan målrettes de bygninger, hvor der er størst risiko for at finde PCB, og hvor der kan være risiko for niveauer af PCB i indeluften, der overskrider Sundhedsstyrelsens aktionsværdier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094