23948sdkhjf

Entreprenøren er en hipster

Det er blevet hipt at kalde sig entreprenør - eller entrepreneur, som de unge foretrækker
Da rapperen Liam O’Connor med kunstnernavnet L.O.C. gæster TV2-programmet Natholdet, bliver han indledningsvis spurgt, hvilken titel han helst vil have til at stå over hans navn i den lille orange boks på skærmen.

Værten Anders Breinholt foreslår titler som rapper, musiker, coach, dommer eller multitalent.

L.O.C. beder med en slet skjult ironi om at få titel af entrepreneur.

Og så griner de begge, for at være rapper har ikke det store at gøre med den klassiske titel af entreprenør, der i årevis er blevet brugt i bygge- og anlægsbranchen.

Alligevel bliver den ofte brugt af unge iværksættere og kan således godt dække over en person, hvis indtægt stammer fra grafisk arbejde på freelancebasis spædet op med sporadiske tjanser som DJ og vagter i baren Floss i Københavns indre by.

Titlen entreprenør - eller entrepreneur, som unge hyppigere bruger - er blevet en rigtig hipster-titel.

Entreprendre

Ikke så mærkeligt, mener seniorforsker ved Institut for Kultur og Medier på Aarhus Universitet, Ditte Laursen, der også selv har noteret sig titlens indtræden i de kreative brancher.

- Der ligger noget meget aktivt i ordet entreprenør. Det er fyldt med aktivitet og kraft. Man har ikke bare mange bolde i luften - men spiller også bolden. Samtidig markerer ordet, at man er med i et projekt. Man bygger noget op, men er ikke selv den, der løfter murstenene. Man bruger sit netværk og sætter andre i arbejde. Man skaber noget nyt og igangsætter. Det er det, de unge læner sig op af, og det er derfor, det er blevet hipt, siger Ditte Laursen.

Oprindeligt kommer ordet fra fransk, hvor det er afledt af “entreprendre", der betyder “påtage sig et arbejde". Det passer fint til den yngre generation, mener Ditte Laursen.

- Før havde vi nå-generationen, der ikke var særlig virksomme. Nu har vi en generation, der selv skaber og tager initiativ, og her passer entreprenør-titlen godt ind, siger hun.

Kommet for at blive

Ole Ravnholt er seniorforsker i Dansk Sprognævn. Han er ikke begejstret for brugen af ordet entrepreneur.

- Det bliver brugt meget i dag - ikke kun blandt folk i bygge- og anlægssektoren som tidligere. For nogle betyder det det samme som ordet iværksætter. De udtaler det på engelsk, og de skriver det også med eu i stedet for ø. Jeg synes iværksætter eller igangsætter er to udemærkede ord. Bruger man dem, undgår man misforståelser. Entrepreneur er noget smart, synes jeg, siger Ole Ravnholt, der i begyndelsen håbede, at ordet blot ville være et modeord:

- Jeg bryder mig ikke om ordet entrepreneur, men det er nok kommet for at blive, siger Ole Ravnholt.

Ordet entreprenør/entrepreneur

Det står der i ordbøgerne:

Den Danske Ordbog skriver om ordet entreprenør:

Oprindelse - fra fransk entrepreneur, afledt af entreprendre ‘påtage sig et arbejde’, af entre ‘mellem’ og prendre ‘tage’, fra latin prehendere ‘tage, gribe’.

Betydninger - person eller virksomhed som udfører arbejder, især bygge- eller anlægsarbejder, for en bygherre til fast pris.

Og om ordet entrepreneur skriver Den Danske Ordbog:

Oprindelse - kendt fra 1975 fra engelsk entrepreneur, samme ord som entreprenør.

Betydninger - person der tænker utraditionelt og nyskabende og er villig til at løbe en stor risiko for at få sine idéer udført, især ved at starte egen virksomhed.

Den web-baserede amerikansk slangordbog Urban Dictionary indeholder også ordet entrepreneur:

Ved lidt om noget, men masser om alt.

Elsker at starte ting, og så siden uddelegere dem til andre.

Hader chefer, regler, autoriteter og afgifter.

Synes Donald Trump skulle have en gylden statue rejst i hans ære.

Ved sandsynligvis ikke, hvordan man staver til entrepreneur.

Fransk for arbejdsløs.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094