23948sdkhjf

Store danske projekter mangler entreprenører

Der er plads til nye udenlandske entreprenører i Danmark. Det var udgangspunktet for et seminar i går, som også satte fokus på udfordringer ved at etablere sig i Danmark
De danske entreprenører slår sig ikke sammen for at blive større. Der er få store entreprenørvirksomheder, mange små og ingen enorme. Det giver plads til udenlandske aktører, da Danmark har mange projekter i gang, der kræver volumen.

Det var udgangspunktet for et seminar i går arrangeret af Deloitte, Alectia og advokatfirmaet Molt Wengel.

- Vi har forsøgt at opfordre til konsolidering i en række år uden succes. Selv om det er en god idé, er det usandsynligt, at det kommer til at ske, sagde Thomas Frommelt, partner og leder af Deloittes branchegruppe for byggeri, da udenlandske firmaer som BAM Danmark og Hochtief sammen med repræsentanter fra bygherrerne og udviklerne som eksempelvis Københavns Ejendomme, Odense Letbane og Solstra Capital Partners mødtes.

Thomas Frommelt tilføjede, at grunden til, at han ikke tror, at det vil ske, er, at det stort set ikke har været tilfældet de seneste fem til 10 år.

Det giver ifølge ham nogle problemer for Danmark med de mange store infrastrukturprojekter og hospitalsbyggerier i sigte.

- Der kommer også flere investeringer fra pensionskasserne. Vi kan se, at de i stigende grad investerer i OPP og andre byggerier, sagde Thomas Frommelt.

OPP minus private penge

Netop OPP var et af de emner, som et af de udenlandske firmaer tog op.

Oliver Wagner, vicedirektør i tyske Hochtief, stillede et spørgsmål om, hvad årsagen er til, at man i Danmark ikke bruger OPP-modellen til eksempelvis broer og tunneller.

Til det spørgsmål svarede Anders Vestergaard Buch, advokat og partner i Molt Wengel:

- Opfattelsen i Danmark er, at der er høje finansielle omkostninger ved OPP. Så kan man være enig eller ej, men opfattelsen er sådan. Hvis man forventer, at nye danske jernbaner og broer bliver OPP-projekter, så vil man blive skuffet.

Han tilføjede imidlertid, at han troede, at der ville komme flere OPP-lignende projekter i Danmark, hvor finansieringsdelen ikke er med.

Bange for søgsmål

Der er en del udfordringer for udenlandske firmaer, der ønsker at starte op i Danmark, lød det fra de forskellige oplægsholdere til seminaret.

En af udfordringerne er ifølge Henrik Rossen, der i øjeblikket arbejder som konsulent for blandt andre ATP Ejendomme, bygherrernes frygt for at blive sagsøgt.

- I Danmark har vi Klagenævnet for Udbud, hvor alle kan klage. Der er mange flere klager i Danmark end set andre steder. I England skal man eksempelvis gennem det normale retssystemet, hvis man ønsker at klage, sagde han.

Bygherrernes frygt for at blive sagsøgt var ifølge Henrik Rossen en af forklaringerne på, at man sjældent ser bygherrerne bruge eksempelvis konkurrencepræget dialog som udbudsform. Samtidig opfordrede han de udenlandske tilbudsgivere til at udfylde alt, når de afgiver tilbud, for at undgå, at bygherren afviser tibuddet, fordi vedkommende vil undgå at ende ud i en klagesag.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.229