Erhvervslivet skal ind i bymidten
En ny metode til byplanlægning skal gøre det attraktivt for erhvervslivet at rykke ind i byerne. Det vil skabe mere liv i byerne, mener miljøministeren
De skal i højere grad ligge i byerne og dermed bidrage til byernes udvikling.
Det mener miljøminister Kirsten Brosbøl (S), der nu vil gøre op med kommunernes vanetænkning, når erhvervslivet skal huses. Ministeren udsendte i går en publikation, der indeholder en ny metode til byplanlægning, som skal skabe synergi mellem erhvervslivet og bylivet.
- Vi hører fra mange virksomheder, at kommunernes planlægning spænder ben for, at de kan ligge, hvor de helst vil. Vi skal derfor have kommunerne til at gøre det attraktivt for virksomhederne at flytte tilbage midt i byerne. Vi skal selvfølgelig ikke have store industrivirksomheder ind på små brostensgader. Men tiden har ændret sig, og mange virksomheder generer ikke naboerne med støj eller lugt. Tværtimod kan de skabe mere liv i byerne, siger Kirsten Brosbøl.
Ifølge publikationen har erhvervslivets behov ændret sig, og det skaber behov for fornyelse af planlægningen. Mange erhvervsarealer og bygninger er blevet overflødige og har behov for nye anvendelser. Samtidigt ønsker virksomhederne i højere grad at være en del af byens liv, og miljømæssigt kan mange virksomheder i dag passe ind i bymiljøet, fordi de ikke længere støjer eller larmer. Det er derfor muligt at skabe gode vækstbetingelser for virksomheder, samtidig med at de bidrager til at skabe levende bymiljøer.
Screening først
Metoden er blevet til i et samarbejde mellem en række kommuner og en arbejdsgruppe bestående af blandt andet DI, Dansk Erhverv, Kommunernes Landsforening, Akademisk Arkitektforening, Danske Regioner og fem ministerier.
I korte træk går den ud på, at en overordnet screening først skal skabe et overblik over erhvervslivets behov og byernes muligheder for erhvervsudvikling. Når behovene er screenet skal der efterfølgende ses på, om det samlede udbud af erhvervslokaler i kommunen matcher behovene og er tilstrækkeligt attraktive. Derefter skal der udarbejdes strategier for områder, hvor der er behov for udvikling eller omdannelse.
- Planloven bliver ofte fremstillet som en hæmsko for udvikling, men sandheden er, at rigtig mange ting kan lade sig gøre inden for planlovens rammer. Det har vi nu fået skabt fokus på, så kommunerne har et konkret redskab, de kan bruge i den fremtidige planlægning, siger Kirsten Brosbøl.
Sværere på landet
Direktør i Arbejdsgiverne - det tidligere DS Håndværk og Industri - Jani Lykke Methmann undrer sig over ministerens initiativ.
- Vi oplever ikke, at der er et behov for det her blandt vores medlemsvirksomheder. Det der er behov for er gode rammevilkår, god infrastruktur og bedre mobildækning i dele af landet, men vi oplever ikke, at der er en tendens til, at virksomhederne gerne vil ligge midt i byerne. For mange håndværksvirksomheder har det aldrig været et problem at ligge i byerne, da deres virksomhed ofte består af et lager og nogle biler, der kører ud til kunderne og derfor ikke støjer i løbet af dagen, siger hun.
Jani Lykke Methmann frygter, at konsekvensen på et politisk fokus på byerne bliver, at man ikke har nok fokus på landdistrikterne.
- Jeg finder det tankevækkende, at en national minister nu arbejder for, at flere virksomheder kan rykke ind i byerne. Det kan betyde, at det bliver sværere for dem på landet at skaffe arbejdskraft, og vil derfor give nogle alarmerende følgevirkninger. Det er fint med en plan for byudvikling, men man skal ikke glemme virksomhederne uden for byerne, siger hun.
Romantisk tilgang
Heller ikke hos Dansk Byggeri oplever man, at medlemsvirksomhederne er optaget af at flytte til Danmarks bymidter.
- Det lyder som en teoretisk og romantisk tilgang, men det er ikke noget vores medlemmer har brug for. Vores medlemmer har brug for plads - de larmer og har store mængder affald og det vil der typisk ikke være plads til midt i en by. For dem er det derfor mest attraktivt at ligge lidt udenfor byerne, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius.
Han håber dog på, at den nye metode kan gøre byplanlægningen lettere.
Leder side 4