23948sdkhjf

Banken siger nej til de fleste

Langt de fleste bygge- og anlægsvirksomheder får et nej, når de går til banken eller realkreditinstituttet efter lån, viser en ny opgørelse, som Ase har lavet for Licitationen - Byggeriets Dagblad
Det er de færreste bygge- og anlægsvirksomheder, som ender med at gå fra banken eller realkreditinstituttet med et lån, når de søger om hjælp til eksempelvis udvikling og drift. Det viser en ny opgørelse, som Ase har lavet for Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Det er bestemt ikke overraskende, at mange virksomheder får et afslag. Bankerne er meget tilbageholdende med at sige ja. De skal holde kapital hjemme, når de låner ud, og i den forbindelse kigger de selvfølgelig på virksomhedernes egenkapital og resultater, men vi appellerer til, at de i højere grad kigger fremad. At byggebranchen i en svær krisetid har oplevet røde tal på bundlinjen, bør ikke forfølge dem, siger Jacob Thiel, cheføkonom hos Håndværksrådet og fortsætter:

- Vi skal væk fra den stramme kreditpolitik. Den er uholdbar. Vi skal have flere af de muligheder, der var på banen tidligere, i spil. På den måde bliver det lettere for virksomhederne at manøvrere på det nuværende marked. Og der er heldigvis ved at ske lidt. Udfordringen med at få finansiering synes at have toppet, men vi er stadig i en lånekrise.

Enighed om lånekrise

Også hos Dansk Byggeri oplever man, at lånekrisen fortsat præger virksomhedernes hverdag - samtidigt ser arbejdsgiver- og brancheorganisationen lysere på finansieringsfremtiden.

- Vi mener endnu ikke, at kreditsituationen har fundet det rigtige leje, men vi er så småt på vej. Der er fortsat en udfordring i, at dem, der bør få ja, får det. Samtidigt står det klart, at vi ikke skal tilbage til den måde, vi tidligere lånte på. Dengang fik for mange et ja, men nu er vi så gået fra en grøft til en anden. Heldigvis ser vi ikke tegn på, at det bliver værre, siger Torben Libourius, der er erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.

Han mener, at bankerne fortsat er for restriktive, men samtidigt fremhæver han, at bygge- og anlægsbranchen i højere grad skal indstille sig på, at finansiering skal hentes hjem ad andre veje. Det gælder blandt andet via crowdfunding og erhvervsobligationer.

- Det er vigtigt at understrege, at bankerne hverken kan eller skal spille samme rolle som før. Udfordringen er nu, at vi skal finde de alternativer, som skal supplere bankerne, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125