Dansk økonomi i bedring
Der var gode nyheder fra økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), da hun i går fremlagde Økonomisk Redegørelse. Beskæftigelsen steg i 2013 og væksten er vendt tilbage. I byggebranchen er der dog ikke tegn på fremgang
Sådan indledte økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i går sin fremlæggelse af Økonomisk Redegørelse, der tegner et aktuelt konjunkturbillede. Efter flere år med svag vækst og tilbageholdenhed, er der nu tegn på bedring på det danske arbejdsmarked, hvor 22.000 flere er kommet i beskæftigelse i 2013 end året før.
- Vi har i 2013 et fald i ledigheden. Det er ikke kun gode økonomiske nyheder for landet, det er også gode nyheder for de mennesker, der er kommet ud af ledighed. Eksporten er øget med 3,5 procent og den private produktion, hvis man ser bort fra Nordsøen, steg med 1,25 procent. Stemningen blandt virksomheder og forbrugere steg til det bedre. Virksomhederne melder, at det går bedre. De oplever, at der er en større efterspørgsel og en større lyst til at ansætte flere medarbejdere, siger Margrethe Vestager.
Grund til optimisme
Desuden er der forventninger om, at væksten i BNP vil tiltage til knap 1,5 procent i 2014 og to procent i 2015.
Fremgangen på arbejdsmarkedet vil fortsætte, og beskæftigelsen vil i 2014 og 2015 vokse med 16-17.000 personer om året.
- Der er bestemt grund til at være optimistisk på dansk økonomis vegne. Krisen er ved at slippe sit tag. Både i Europa og herhjemme er der mange tegn på, at væksten er vendt tilbage. Men det er vigtigt, at vi fortsat har fokus på at styrke mulighederne for vækst. Derfor følger vores udspil til Vækstpakke 2014" i fodsporene på aftalerne om Vækstplan DK. Med en række nye initiativer, der kan styrke erhvervslivets konkurrenceevne og samlet løfte velstanden i Danmark. Vi gør det mere attraktivt at drive sin virksomhed og skabe arbejdspladser i Danmark, siger økonomi- og indenrigsministeren.
Fortsat underdrejet
Ser man på bygge- og anlægsbranchen, så er der forventninger om at investeringerne vil vokse med 1,5 procent i år. Fremgangen drives primært af offentlige erhvervsmæssige investeringer.
- Grundlæggende er der ikke tydelige tegn på en egentlig fremgang i byggeinvesteringerne, der fortsat ligger underdrejet som følge af byggeboomet i midten af 00erne. I 2015 er det fortsat de offentligt initierede investeringer, der holder hånden under væksten. Samlet set ventes bygge- og anlægsinvesteringerne at vokse med 4,25 procent i 2015, står der i redegørelsen.
Ikke opsving
Trods flere tegn på, at væksten er vendt tilbage i dansk økonomi, vil økonomi- og indenrigsministeren ikke tale om et egentligt opsving.
- At tale om et opsving er for stort et skidt at tage. Vi betaler stadig af på bobleøkonomien. Når der er så store ubalancer, som der var i 00erne og krisen derefter slår ind med stor kraft, så er det ikke noget, man bare lige ryster af sig. Der går tid, før vi kan sige, at vi er helt ude af krisen. Vi tror derfor, at det stadig er vigtigt, at der bliver taget politiske initiativer for at skabe rammerne for vækst og flere arbejdspladser. Det er ikke gjort med finanspolitikken alene, siger Margrethe Vestager.