23948sdkhjf

Stålbyrden letter for smedevirksomheder

Stålbyrden bliver lettet i forbindelse med certificering af bygningskomponenter i stål. Nu kan også danske virksomheder lave det i udførelsesklasse et
Kravene for at opnå certificering bliver lempet for smedevirksomhederne i Danmark, der ønsker at levere bærende stålkomponenter som trapper og gelændere til byggeriet. Fra første juli skal alle virksomheder, der vil lave bærende bygningskomponenter være certificeret efter den europæiske standard DS/EN 1090-1. Standarden gælder dermed for hele EU.

Men:

Danmark har indtil fornylig, som det eneste land i EU, stillet krav om, at konstruktioner med svejsning skulle laves i udførelsesklasse to (EXC2) på skalaen, der løber fra et til fire (EXC1-EXC4). EXC1 har "de mest lempede krav og EXC4 indeholder de mest skærpede krav til udførelsen," skriver Energistyrelsen i et nationalt anneks til Eurocode 3, der handler om stålkonstruktioner.

Det har ikke betydet, at eksempelvis tyske smedevirksomheder har kunnet udføre arbejdet i Danmark i EXC1, fordi det nationale krav står over det europæiske.

Klar lempelse

Men det har betydet, at for danske virksomheder, der skal certificeres til at lave stålkonstruktioner har de skulle vælge den dyrere og mere omfattende EXC2.

Men det er nu blevet ændret.

Det er bygherren eller rådgiveren på byggeriet, der har ansvaret for at vælge udførelsesklassen. Og nu kan de så vælge en lavere udgave.

- Det er billigere og nemmere at opnå udførrelsesklasse et. Der er eksempelvis ikke krav om en svejsekoordinator, som virksomhederne ellers skal leje ud i byen, siger Kristian Lund Jepsen, der er senior chefkonsulent i Rambøll, og fortsætter:

-Byrden bliver klart lettere.

Men selvom man nu kan arbejde i EXC1, bliver der stillet krav om, at kantsømmens a-mål for svejsningen øges med 20 procent. Samtidig er karakterkravet for svejsninger forhøjet i forhold til kravet i standarden EN 1090-2.

- Så der er tale om en lille lempelse, siger Kristian Jepsen.

Det kan typisk være i stalde og andet landbrugsbyggeri, hvor der ikke kommer så mange mennesker, at man nu kan nøjes med EXC1.

- Men jeg vil også mene, at det også kan være, hvis du gerne vil bygge en trappe fra første sal og ned i haven på et ganske almindeligt hus. Så det er altså ikke småting, det drejer sig om, siger han.

Gode nyheder

En af dem, der har slået på tromme for at give virksomhederne lov til at udføre svejsearbejdet i EXC1 er Jens Krogsgaard, der er industrikonsulent ved arbejdsgiverorganisationen DS Industri & Håndværk.

- Jeg klapper i hænderne. Jeg har længe været forbløffet over, at der skulle være så høje krav til simple konstruktioner, Jens Krogsgaard.

Han vurderer, at omkring 10 procent af stålsmedearbejdet i Danmark kan udføres i udførelsesklasse et. Ifølge ham, er der nok omkring 50 medlemmer af DS Håndværk & Industri, der nu vil lade sig certificere og udføre arbejdet i EXC1.

- Men langt de fleste af vores medlemmer - omkring 350-400 - vil skulle certificeres med EXC2, siger han og påpeger, at det kun er mindste smedevirksomheder, der mest laver simple bygningskonstruktioner, der vil kunne nøjes med EXC1.

- Men jeg tror også, at nogle af de virksomheder, muligvis vil gå op i en højere udførelsesklasse, når de har fået en fornemmelse af kravene, siger han.

Konsekvenser

For de virksomheder, der endnu ikke har opnået certificeringen, kan det gå hen og blive problematisk, når juni bliver til juli.

- Jeg har da hørt om nogle, der overvejer at lukke, fordi det er for uoverskueligt, siger Jens Krogsgaard.

Hos Rambøll siger Kristian Lund Jepsen, at virksomhederne ikke skal være bange for at kaste sig ud i certificeringen:

- Det kan virke svært. Men de fleste af dem opfylder langt hen ad vejen kravene. Nu skal de bare dokumentere dem, siger han.

Hvis man har fået certificering i udførelsesklasse to, kan man automatisk udføre arbejde i udførelsesklasse et. Hvis man har EXC4, kan man udføre arbejde i alle klasser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.119