23948sdkhjf

Ildslukning i moderne byggeri er højrisikoarbejde

Når skandinaviske brandfolk sendes ud til brand i nybyggeri stiger frygten for at noget går galt. 78 procent oplever, at der i dag er bygninger, de ikke vil gå ind i, når de brænder, viser undersøgelse
Da brandfolk fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island forleden var samlet i København til Nordiske Brandfolks Studiedage stod moderne byggeri for skud.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad i en artikelserie har beskrevet, er der udbredt mistro blandt brandfolk til især nybyggeri, der efter brandfolkenes erfaringer er fyldt med materialer, der brænder hurtigere end tidligere, udvikler giftigere røg og øger risikoen for sammenstyrtninger.

80 procent anser slukningsarbejde ved brand i moderne bygninger for at være et højrisikojob.

Giftig røg

52 brandfolk har svaret på et spørgeskema til det fortsatte arbejde med at forhindre yderligere nedskæringer blandt professionelle brandfolk.

50 procent af dem, der svarede, oplever at brande i moderne bygninger er blevet vanskeligere at slukke end for 20 år siden.

Hele 88 procent anser giftig røg som et problem i forbindelse med slukning af moderne bygningsbrande.

71 procent anser hurtig brandudvikling som et problem i forbindelse med slukningsarbejdet.

Og 71 ser risiko for sammenstyrtning som et problem i forbindelse med slukning af moderne bygningsbrande.

Tommy Bækgaard Kjær, formand for Brandfolkenes Cancerforening ser det som en giftig cocktail, at nye bygninger betyder farligere arbejdsforhold, samtidigt med at antallet af brandfolk er for nedadgående. Han siger:

- Vi har jo ikke kommercielle interesser i at påpege, hvad vores udfordringer er. Vi vil have en bedre sikkerhed for vores medlemmer og for borgerne. Og vi oplever, at brandfolk får flere ting at slås med. Ikke blot er det dokumentret, at vi er overrepræsenteret i kræftstatistikkerne, men vi har også fået nye udfordringer, når vi skal håndtere de oversvømmelser, der kommer via de stadigt hyppigere skybrud, siger han til Licitationen.

Han erkender, at de 52 skandinaviske brandfolk, der har svaret på undersøgelsen, har haft en række indlæg om nye bygningers øgede farlighed i frisk erindring.

- Men først og fremmset kender brandfolk risikoen på egen krop. Hvis man fortæller en brandmand et eller andet, så er han med det samme skeptisk. Debatten har været der længe og vi har debatteret cancer længe. Og er der noget vi ved, er det at plastic- og skumprodukter er giftige og brænder hurtigere end andre materialer, siger han.

Det store emne ved dette års konference var sundhed, sikkerhed og forebyggelse. Herunder brandfarlige bygninger, brandkræft, vaccinationsprogrammer og rengøring.

- Moderne ildebrande brænder hurtigere og er mere giftige. Samtidig skæres der ned i antallet af brandfolk som til og med er længere tid om at nå frem. Det er en dødsens farlig cocktail der vil komme til at slå nordiske borgere ihjel, siger Tommy Kjær.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094