23948sdkhjf

Vækst på rette sted

Statsminister Helle Thornings Schmidts nytårstale var et signal om, hvad der kan vente os i det kommende år. Og det lader så til, at vi skal have vækst. Og det er jo sådan set ganske positivt, for vækst betyder jo fremgang. Det er endda rigtigt positivt, at det lader til at gå en anelse bedre både i Danmark og ude omkring os, og det er nok med omvendt fortegn, for når det går bedre omkring os, så smitter det jo af på os.

Mens det er meget fornuftigt at tale om vækst, når det gælder den private sektor, så er det straks en mere tvivlsom affære, når det gælder det offentlige. Og her var statsministeren sådan set ret klar i sin tale, idet hun slog fast, at den offentlige sektor ikke står til slankning, tværtimod. Her skal også være vækst, og det gælder formentligt ikke kun i produktiviteten, men også i antallet af offentligt ansatte. Er der noget Danmark ikke just har brug for, er det en større offentlig sektor, men derimod en mindre. Men det er som om, at det er en kolos, der ikke er til at bremse i volumen. Den bliver bare større og større, og selv den tidligere borgerlige statsminister Anders Fogh Rasmussen, der stod bag bogen “Fra socialstat til minimalstat" i 1993, kunne ikke dæmme op for en næsten uhæmmet offentlig vækst.

Men det er altså her, vi skal have fat. For som det kom frem lige op til jul, så er der blevet for få til at betale for de mange. Det betyder ikke kun ledige, men alle, der forsørges af den offentlige sektor, enten man er i arbejde eller ej. Det er derimod den private sektor, vi skal have til at vækste for alvor. Og selv om det lige nu ser fornuftigt ud med blandt andet eksportordrer, så skal der mere til, nemlig også en indenlandsk privat sektor, som skal have bedre vilkår. Man kan frygte, at det igen bliver tilfældighedernes spil, hvornår bedre konjukturer fra udlandet afgør, hvornår det bliver bedre tider for Danmark, og ikke resultatet af en erhvervsvenlig politik overfor private og virksomhederne.

For den offentlige sektor må det gælde, at færre skal blive bedre og mere produktive, og for den private sektor må det være at flere skal blive bedre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109