Flere penge i rådgivning
Rådgivende ingeniører tjener penge og runder 20 mia. kroner i global omsætning
Bedre udnyttelse
- Det er glædeligt, at den fokus der har været på at udnytte medarbejderressourcerne bedst muligt nu også viser sig på virksomhedernes bundlinje. Det har stor betydning, når vi som branche skal konkurrere internationalt. Med sorte tal på bundlinjen styrkes virksomhedernes mulighed for yderligere konsolidering både i forhold til nye markeder og fagområder, og det giver en øget robusthed, både for medarbejderne og for virksomheden, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver, der også glæder sig over, at den højere indtjening vil give mere plads til innovation hos de rådgivende ingeniører.
- Når virksomhederne og branchen har en højere indtjening, så bliver der mere rum til innovation, nytænkning og nye løsninger. Det vil også styrke FRI-virksomhedernes konkurrenceevne, og bidrage til at Danmark generelt, på alle de områder, hvor vi som branche leverer design og rådgivningsydelser, fra byggeri og anlæg, til miljø og industrielle processer, får et fornyet løft og det vil igen bidrage til at øge produktiviteten, fortæller FRI-direktøren.
Fald i eksporten
Branchestatistikken viser også, at den rådgivende ingeniørbranches eksport er faldet med tre procentpoint. Henrik Garver forklarer, at det primært skyldes, at der har været vækst på det danske marked, så flere af de internationale opgaver er nu blevet løst gennem datterselskaber. Men netop denne fleksibilitet som der er i virksomhederne, gennem en mere international profil, tydeliggører at det at arbejde såvel i Danmark som i udlandet giver branchen en styrket robusthed.
- Vi kan se, at mængden af internationale opgaver der løses fra Danmark er med til at udjævne væksten i omsætning i de danske selskaber. Samtidig viser brancheundersøgelsen, at FRI-branchen er en af de mest internationaliserede brancher i Danmark. Omsætningen i de udenlandske datterselskaber er i 2013 øget fra 8,1 mia. kroner til 8,8 mia. kroner Den rekordstore omsætning i de udenlandske datterselskaber bringer for første gang branchens samlede omsætning over 20 mia. kroner, siger Henrik Garver.
I 2013 fordelte branchens eksportomsætning sig som følger: Norden (20 procent), Europa indenfor EU (17 procent), Europa udenfor EU (11 procent), Afrika (16 procent), Asien (10procent), Mellemøsten (20procent) og Nord- og Sydamerika (6 procent).