23948sdkhjf

Længere dagpengeperiode under en krise

De økonomiske vismænd anbefaler et konjunkturafhængigt dagpengesystem
Dagpengeperioden skal være kort, når det går godt i samfundet og længere, når vi befinder os i en krise.

Sådan lyder anbefalingen fra Det Økonomiske Råd, der i sin efterårsrapport af de aktuelle konjunkturer også har set på dagpengesystemet.

Dermed kommer vismændene med et meget konkret indspil til den dagpengekommission, som regeringen har nedsat og som skal barsle ved nogle modeller om godt et år. Budskabet er uden tvivl også modtaget med begejstring hos regeringens parlamentariske grundlag i SF og Enhedslisten, der insisterer på, at der allerede nu ved finanslovsforhandlingerne skal findes en løsning - om ikke andet så en midlertidig - for de mange, der allerede har eller står til at miste deres dagpenge.

Vismændene anbefaler et konjunkturafhængigt dagpengesystem, fordi personer har udsigt til en længere ledighedsperiode, hvis de mister jobbet under en lavkonjunktur, end hvis de mister arbejdet i en højkonjunktur. Derfor er der større risiko for at opbruge dagpengeretten.

“Det nuværende dagpengesystem indebærer dermed reelt en ulige behandling af personer, afhængig af, hvornår de bliver ledige. Et konjunkturafhængigt dagpengesystem, hvor den maksimale dagpengeperiode var længere under lavkonjunkturer end under højkonjunkturer, ville rette op på dette problem", skriver vismændene.

De mener, at et konjunkturvarierende system vil være velfærdsforbedrende og resultere i en højere strukturel beskæftigelse end et system, der ligger fast uanseet konjunktursituationen.

Konkrete grænser

Vismændene mener, at et konjunkturafhængigt dagpengesystem kræver konkrete grænser for, hvornår dagpengeperioden skal forlænges.

De henviser til, at Arbejdsmarkedskommissionen i 2009 foreslog, at dagpengeperioden kunne forlænges med et halvt år, når bruttoledigheden oversteg syv procent og med yderligere et halvt år ved en bruttoledighed på over ni procent.

- Et konjunkturafhængigt dagpengesystem er grundlæggende en god ide og vil betyde, at færre falder ud af systemet under en krise, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Vismændene mener også, at man bør overveje en permanent arbejdsmarkedsydelse, en højere dagpengesats i de første måneders ledighed samt at kigge på genoptjeningskravet, så der skabes incitamenter til også at søge job af kortere varighed.

Afbalanceret system

Dansk Arbejdsgiverforening skyder ikke forslaget ned i sin kommentar. DA mener, forslagene skal indgå i Dagpengekommissionens arbejde.

- Vismændene husker os på, at samfundets forsørgelsesforpligtigelse er fastlagt gennem kontanthjælpssystemet, mens dagpengesystemet er en forsikringsordning, der med betydelig statsstøtte giver erstatning for midlertidig arbejdsløshed, siger DA’a adm. direktør Jørn Neergaard Larsen.

- Det danske arbejdsmarked har brug for et relevant dagpengesystem, der som vismændene skriver, skal være afbalanceret mellem fornuftig forsikring og fornuftig tilskyndelse til at tage et arbejde, siger Jørn Neergaard Larsen.

Interessante forslag

LO-formand Harald Børsting kalder vismændenes forslag “interessante". Han er dog ikke enige i alle forslag.

- Vismændenes analyserer blandt andet på et forslag til en ændring af genoptjeningskravet, hvor det finansieres af en lidt højere bundskat. Et bedre dagpengesystem bør ikke finansieres af en lavere ydelse. Det vil blot bevirke, at de næstsvageste skal redde de svageste, siger Harald Børsting.

Han mener i øvrigt, at effekterne af en kortere dagpengeperiode er mindre end vismændene vurderer.

Også Metals formand Claus Jensen tager pænt imod vismændenes dagpengeforslag.

- Vi deler vismændenes vurdering af, at det for alt for mange af de forsikrede er blevet en dårlig forretning at være medlem af arbejdsløshedsforsikringen. Det skyldes især, at dagpengenes dækningsgrad er blevet udhulet over en meget lang periode. Det er helt klart en udfordring, der skal tages hånd om i den kommende dagpengereform, fastslår Metal-formanden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094