Opsvinget er udskudt - igen
Vismændene forventer, at det atter vil gå frem i dansk økonomi næste år og ikke mindst i 2016
Sådan lyder lidt populært sagt vurderingen fra Det Økonomiske Råd - vismændene, der tirsdag kom med sin aktuelle konjunkturvurdering.
De nedjusterer vækstudsigterne for i år markant og lander på en vækst i år på en halv procent. Næste år forventes en vækst i omegnen af 1,5 procent, og i 2016 øges væksten til godt 2,5 procent. Vismændene mener, at fremgangen vil blive trukket af fremgang i det private forbrug og investeringer, der har ligget på et meget lavt niveau i adskillige år.
Vismændene forventer, at fremgang i efterspørgsel og produktion ventes at give fortsat stigning i beskæftigelsen. Man regner således med, at beskæftigelsen vil stige med 85.000 personer frem mod 2020 alene i kraft af en forventet normalisering af konjunktursituationen.
Mangler efterspørgsel
Vismændenes optimisme deles ikke i byggeriets organisationer.
Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen, deler vismændenes vurdering af, at opsvinget er udskudt endnu et år. Nationalproduktet i 2014 vil være hele 4,5 procent under det normale niveau.
- På den bagrund kan det heller ikke overraske, at Det Økonomiske Råd også afblæser kapacitetsproblemerne på arbejdsmarkedet. Det er Dansk Byggeri helt enige i. Det mest akutte problem i dansk økonomi er og bliver den lave private efterspørgsel og den lavvækst, som følger i kølvandet, siger Lars Storr-Hansen.
Dansk Byggeri gav på mødet i Det Økonomiske Råd (DØR) udtryk for, at vismandsrapporten er for optimistisk, når det gælder boliginvesteringerne i 2015.
- Vismændene overfortolker fremgangen i boliginvesteringer i 2014, som de forventer fortsætter ufortrødent i 2015. Men boliginvesteringer dækker over både nybyggeri og hovedreparationer. Og netop aktiviteten ved bygningsreparation står foran et markant fald svarende til 5.500 beskæftigede - næste år, når stormskaderne er udbedret; når renovering af almene boliger har toppet, og når der desværre bliver lukket og slukket for Boligjobordningen, siger Lars Storr-Hansen.
Bortfald giver væksttab
Netop udfasningen af Boligjobordningen bliver tilsyneladende bagatelliseret i vismandsrapporten:
- Man må undre sig over, at DØR ikke holder fast i konklusionen fra 2012 om, at Boligjobordningen har større aktivitetseffekter end en traditionel skattelettelse, og at bortfaldet af ordningen vil betyde et væksttab på en kvart procent af BNP, pointerer Dansk Byggeris adm. direktør.
- DØR bygger sin vurdering af 2015-bortfaldet af Boligjobordningen på 2013-tallene. Man må her huske på, at ordningen allerede én gang er blevet nedlagt, nemlig med udgangen af 2012. Det flyttede i betydeligt omfang planlagt renoveringsaktivitet fra 2013 frem til 2012. Og ordningen var stendød de første fire måneder af 2013, indtil et bredt flertal med Vækstplan DK genindførte den. Så tror da pokker, hvis den ikke blev så meget benyttet i 2013 som forventet, siger Lars Storr-Hansen.
Koster lærepladser
Også Håndværksrådets formand, Niels Techen, understregede på mødet i Det Økonomiske Råd det bekymrende ved at stoppe Boligjobordningen.
- Vi ser med stor bekymring på ophøret af Boligjobordningen og dermed beskæftigelsen inden for de byggerelaterede fag i 2015. Det skal ses i lyset af, at der må forventes en hamstringseffekt i løbet af andet halvår i år, sagde Niels Techen.
Han advarede om, at Boligjobordningens eventuelle bortfald også vil koste lærlinge- og praktikpladser. Boligjobordningen med håndværkerfradraget bør derfor udvides og gøres permanent.
På tærsklen til vækst
Håndværksrådet deler vismændenes opfattelse af, at man efter en længere periode med stilstand nu står på tærsklen til en periode med stigende BNP-vækst.
- Verdensøkonomien er dog fortsat præget af stor usikkerhed, og det gør opsvinget skrøbeligt. Det er desuden en betydelig vækstdæmper, at finansieringsvilkårene for små og mellemstore virksomheder stadig er meget vanskelige. For at sikre, at der bliver investeret mere i virksomhederne ikke mindst hos SMVerne og dermed skabt mulighed for yderligere vækst i økonomien, bør regeringen overveje nye tiltag a la investeringsvinduet, siger Niels Techen.
Vækst skal understøttes
LO er ikke enig med vismændene i, at der er behov for at stramme finanspolitikken.
- Det er fortsat nødvendigt at understøtte vækst og skabe nye job. Det er der både råd og plads til, siger LOs formand Harald Børsting i en kommentar.
Vismændene anbefaler at gennemføre finanspolitiske stramninger fra 2015 og i årene frem, fordi de mener, at underskuddet på statens husholdningsbudget overstiger EUs underskudsgrænse på tre procent.
- Men det er vi meget uenige i. Der er stadig mange ledige ressourcer i økonomien og dermed fortsat behov for at hjælpe væksten på vej og skabe nye job. Det er der efter vores vurdering råderum til i de offentlige finanser, siger Harald Børsting, der vurderer, at vismændenes skøn for underskuddet på de offentlige finanser er for højt, siger LO-formanden.