23948sdkhjf

Vi har brugt millioner på social dumping

Ved Folketingets åbning fremhævede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) regeringens kamp mod social dumping og dens arbejde for at forbedre arbejdsmiljøet. Det udløste ros fra LO
Der var emner som økonomi, social dumping og arbejdsulykker på statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) dagsorden, da hun i går holdt tale i forbindelse med Folketingets åbning.

Men ellers var der ikke så meget for byggebranchen på talepapiret. Fra Folketingets talerstol indledte statsministeren sin redegørelse med en kort status på dansk økonomi.

- For tre år siden var Danmark midt i en økonomisk krise. I dag er vores økonomi stærkere. Flere er kommet i arbejde - 36.000 flere siden starten af sidste år. Ledigheden er faldet. Eksporten er steget. Boligmarkedet har det bedre. Forbrugernes tillid er større. Dyb krise er vendt til fremgang. Vi driver væksten frem. Alt sammen med det mål for øje. At skabe flere arbejdspladser, sagde statsministeren.

Der blev fra talerstolen også langet ud efter den tidligere regering.

- Det arbejdsmarked, vi har i dag, har lønmodtagerne kæmpet sig til. Det er vigtigt at stå sammen om sine rettigheder. Vi vil hæve fradraget for faglige kontingenter. Den tidligere regering skar det ned. Vi giver en skattelettelse til 1,3 mio. danskere, der tager et solidarisk ansvar. Og gennem tre år har vi brugt mere end 500 mio. kroner på kampen mod social dumping. Bedre brug af arbejdsklausuler. Mere kontrol på arbejdspladserne. Skrappere krav til registrering af udenlandske virksomheder. Vi har handlet. Hvorfor gjorde man ikke noget i 00’erne, spurgte Helle Thorning- Schmidt.

Bedre arbejdsmiljø

Sikkerhed på de danske arbejdspladser og kontrol af de danske virksomheder, forholdt statsministeren sig også til i åbningstalen.

- Nu vil regeringen sætte ekstra ind for at forbedre arbejdsmiljøet. Vi skal ikke blive syge af at gå på arbejde. Selvfølgelig ikke. Her i Folketinget har et bredt flertal sat ambitiøse mål. Vi skal have færre alvorlige arbejdsulykker – en fjerdedel færre. Og skader som dårlig ryg skal ned med en femtedel. Regeringen handler, så vi kan nå målene. Vi vil bruge pengene, hvor problemerne er størst. Der skal være mere kontrol af de virksomheder, hvor der er stor risiko for et dårligt arbejdsmiljø. Og vi vil sætte hårdt ind, hvis der gang på gang er rod i den farlige kemi. Eller i sikkerheden på stilladset. Vi vil hæve bøderne, når regler bliver overtrådt flere gange, sagde statsministeren.

Ros fra LO

Hos fagbevægelsen kvitterer LO-formand Harald Børsting med ros til statsministeren for sit fokus på social dumping og bedre arbejdsmiljø.

– Kampen mod social dumping bør være en kamp, alle politiske partier kæmper. For konsekvenserne af social dumping er vidtrækkende. Det handler jo ikke bare om at få bygget sit hus eller transporteret sine varer til den billigst mulige pris. Det handler jo også om at sikre, at danske lønmodtagere har ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Derfor gælder det om at styrke den danske arbejdsmarkedsmodel og alle de goder, den bringer både arbejdsgivere og lønmodtagere. Vi insisterer på ordnede forhold, overenskomster, som regulering af løn og arbejdsvilkår, og et beskæftigelsessystem, der hjælper folk videre. Ikke et arbejdsmarked hvor den enkelte isoleres, og de kortest uddannede betaler for de bedst stilledes vækst, siger Harald Børsting.

Han agter at holde regeringen op på ambitionen om at forbedre arbejdsmiljøet.

– Udover at skabe flere arbejdspladser til vores ledige kollegaer, er det helt afgørende, at vi ikke bliver syge af at gå på arbejde. Der er et stort potentiale i at forbedre både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, arbejde med tillid i den offentlige sektor og øge kontrollen med de arbejdsgivere, der forsøger at snyde på vægten, siger LO-formanden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093