23948sdkhjf

Opmåleren får hjælp fra nyteknologi

Droner, 3D og håndholdte laserscannere er den nye hverdag for Cowis afdeling for landmåling og ejendomsret
Landinspektør og sektionsleder hos rådgivningsvirksomheden Cowi, Jesper Falck, er i disse dage til Europas største landmålingsmesse Intergeo i Berlin.

Licitationen - Byggeriets Dagblad fangede ham på mobilen og der er begejstring i stemmen:

- Vi skal være firstmovers på kortlægningsområdet, og derfor er messen i Berlin nødvendig. Senere i dag (tirsdag, red.) skal jeg rundt og se nyheder fra de andre stande. Der kommer besøgende fra hele verden, fortæller Jesper Falk, der byder de mange nye teknologiske muligheder, faget har fået gennem de senere år, velkomne.

- I min afdeling for landmåling og ejendomsret følger vi op på Cowis ingeniøropgaver. Når et projekt skal i gang, skal der indsamles data, og det sker over hele verden. For en måned siden var jeg i Saudi-Arabien, hvor vi opmålte havbunden i forbindelse med et stort olie-gas projekt. Men vi har ofte problemer med at være konkurrencedygtige, når vi sender folk afsted. Derfor sker meget af arbejdet, som metodebeskrivelse, udfærdigelse af udbudsdokumenter, beregninger, CAD-arbejde og kvalitetssikring af data, hjemmefra, siger Jesper Falk.

Håndholdte scannere

Han fortæller også, at landmålerne bruger nye metoder:

- Vi har netop scannet Mønsted Kalkgruber ved Viborg med håndholdte laserscannere, for at man derved kan udvikle et “minecraft-spil" i 3D, så alle fra computeren kan bevæge sig rundt i minerne. Hvad der før tog en uges tid med traditionel laserscanning, kan nu gøres på en dag, fordi man bevæger sig selv rundt med scanneren, siger han.

Til en meget omfattende opmåling af Zackenberg-området i Nordøstgrønland, over 125 kvadratkilometer, var dronerne imidlertid mest effektive.

- Den største opmåling indtil da var på 20 kvadratkilometer. Men i så barske omgivelser giver det god mening at bruge droner, fordi det er meget dyrt og besværligt at få almindelige fly til at arbejde i området.

- Vi kunne tjekke ind med en smule overvægt og så gå igang. Dronerne vejer fra 700 gram til 2,3 kilo, og koster fra 100.000 kroner og opefter. Og meget handler om optimering og vægtreducering af batterierne, siger Jesper Falk.

Mange funktioner

Den nye teknologi med droner, som Cowi har arbejdet med i to et halvt år, kan løse mange forskellige opgaver. Dronerne kan bevæbnes med kameraer med mange funktioner, både infrarød og termisk.

- Den flyvende fotodokumentation kan også være et effektivt alternativ til at måle en grusgrav op på stedet. Man kan ud fra dronebilleder lave terrænmodeller, og når ejeren skal have at vide, hvor mange kbm, der er gravet op fra grusgraven. kan man sammenligne med tidligere billeder, siger Jesper Falk.

- Dronerne kan også bruges til at dokumentere fremdriften på en byggeplads. Vi har opgaver for både Vejdirektoratet og Banedanmark, og vores billeder af for eksempel gravemaskiner kan give forklaringer på, hvorfor man er bagud for tidsplanen, siger han til Licitationen.

Med i dag fem droner og dispensation fra Trafikstyrelsen til at overflyve veje, byer og sommerhusområder har Cowi gode muligheder for kortlægge Danmark. Det har de blandt andet gjort for Gentofte Kommune, som led i en skybrudskortlægning, hvor dronerne har taget billeder fra Nordhavnen til Bellevue.

Skybrudskortlægning

- Jeg ser et voksende marked for skybrudskortlægning. De interessante opgaver findes jo i byområder, og vi har måling i både Danmark og Norge og er i gang med at skaffe dispensationer i Sverige, så vi er klar til hele det skandinaviske marked.

Cowi har dog også naturopgaver og har været med til at kortlægge forekomsten af bjørneklo og rynket rose, invasive arter, som Naturstyrelsen vil have bugt med.

- Helt aktuelt er vi ved at scanne samtlige kommunale bygninger i Helsingør Kommune, blandt andet til optimering af pladsen, energirenovering og andet, siger Jesper Falk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095