23948sdkhjf

Fra huller i jorden til Superligaen

Alt er muligt, når en golfspillende smed med Georg Gearløs-gener bliver arbejdsløs
Det er hårdt arbejde gang på gang gennem mange år at vride og trykke et manuelt hulbor ned i golfbanens 18 greens.

Derfor undrer det ikke Finn Skade Hansen, når greenkeepere fortæller ham, at han har været med til at forlænge deres aktive karriere. Ved hjælp af et batteri fra en almindelig boremaskine og en god portion hittepåsomhed har han aflastet arme og rygge for golfbanernes plejepersonale.

Den elektriske hulboremaskine har været en realitet og i produktion nu i otte år. Hittepåsomheden rumsterer fortsat og hele tiden med nye ideer i Finn Skade Hansens baghoved. Blandt andet til Superligaen.

Netop nu er han på vej rundt til Danmarks stadions med et nyt testkit, som skal optimere plejen af nationens bedste boldbaner. Om føje tid barsler han med grej til at måle golfboldes hastighed på greens på en helt ny og meget enklere facon, end det kendes i dag.

- Der er jo altid noget, der kan gøres på en anden måde eller forbedres. Jeg får som regel mine idéer i samarbejde med golfklubber, der har et behov. Og der er ikke rigtig nogen begrænsninger. Måske var det rigtigt, da min datter i skolen skulle fortælle, hvad hendes far laver. Hun svarede "opfinder", fortæller Finn Skade Hansen.

Det var i 2006, han lagde grunden til virksomheden FSH Machines A/S med adresse i Viborg. Det var i hvert fald i 2006, han for alvor fik gang i produktionen af det elektriske hulbor. Men ideen havde han fostret allerede i 1989, da han i en periode var arbejdsløs.

Fra 200 til ni kg

- Jeg spillede selv golf, og en greenkeeper fortalte mig om, hvor besværligt og hårdt, det var at lave hullerne på greens. Det førte til, at jeg udviklede min første golfhul-boremaskine. En 200 kg tung kæmpemaskine på en trailer og med hydraulisk drift. Siden har jeg justeret den lidt, så vi i dag har en handy boremaskine på blot ni kilo. Den er elektrisk og drives af batteriet fra en ganske almindelig boremaskine, fortæller Finn Skade Hansen.

Egentlig ville den viborgensiske Georg Gearløs havde solgt patentet på hulboremaskinen til en amerikansk sværvægter inden for maskiner til golfbaner. Mens han gik og ventede på det, der blev et afslag fra den store fabrik, skabte han i stedet grundlaget for sin egen virksomhed.

- Amerikanerne sagde nej tak, og så fandt jeg bare på nogle andre produkter til golfbaner. Greenkeepere fortalte mig, at der ikke fandtes ordentlige flagstænger til markering af hullerne på greens. De eksisterende stænger kom hurtigt til at stå og dingle, fordi de er fæstnet med en konisk ferrule. Jeg har udviklet flagstænger med en cylindrisk ferrule med to O-ringe. Så står stængerne lodret, og det koster bare et sæt O-ringe pr. sæson. Det er en beskeden udgift på otte kroner pr. hul, siger Finn Skade Hansen.

Europa Tour

Flagstængerne fra Viborg fik det ultimativt blå stempel, da golfelitens Europa Tour i fjor spillede i Holland.

Flagene ved de 18 huller sad på stænger fra Viborg. Og i øvrigt var det også FSH Machines, der havde leveret hulkopperne til banen.

- Vore nye hulkopper er fremstillet af gennemfarvet polycarbonat. Andre producenter anvender aluminium, men så bliver hulkopperne hurtigt grimme. Malingen kan simpelthen ikke holde på aluminium. Når malingen begynder at skalle af, bliver kopperne samtidig ru på ydersiden og vanskelige for greenkeeperne at få op. Derfor har jeg udviklet hulkopper af polycarbonat og samtidig lavet reklameplads indvendig i toppen af koppen. Så har golfklubberne mulighed for en ekstra indtægt, fortæller Finn Skade Hansen.

På en tur til Tyskland fik Viborg-opfinderen solgt en hulboremaskine til den celebre golfklub Eichenried i München. Det medførte en lille ekstra-opgave.

- Jeg blev bedt om at være med til at bore huller rundt om på greens og tillige male hulkanter op til BMW International Open. Det med at bore hullerne gik fint – klubben havde jo lige købt et nyt bor fra Viborg. Men værktøjet til at male hulkanter var elendigt. Det laver jeg selv væsentligt bedre, fastslår Finn Skade Hansen.

Huller i Augusta

Også en af de allermest berømte golfbaner, amerikanske Augusta National Golf Club i Georgia, borer huller med maskineri fra FSH Machines i Danmark.

Banen er vært for den årlige Masters-turnering, og dermed er det verdens allerbedste golfere, der putter for birdies efter Viborg-hullerne.

- Det er næsten umuligt for almindelige golfspillere at få medlemskab på Augusta. Det tog Bill Gates to et halvt år at komme ind. Det tog mig to et halvt minut, fortæller Finn Skade Hansen med et midtjysk grin.

Foruden hulboremaskiner, flagstænger, hulkopper og hulkantmalemaskiner, har Finn Skade Hansen en række andre specialiteter på produktions- og salgslisten. Han har blandt andet integreret en vinkelsliber i en bunker-kantskærer, som gør det muligt at trimme kanter på golfbanens bunkers i almindeligt gå-tempo. En anden maskine klarer opgaven med at trimme græsset rundt om golfbanens sprinklerhoveder.

Test af fodboldstadions

På det allerseneste har FSH Machines så bevæget sig fra golfbanen til de bedste fodboldstadions.

Divisionsforeningen, som repræsenterer alle fodboldklubberne i Danmarksturneringen, ønsker at optimere plejen af de danske fodboldbaner.

Hortonom og græskonsulent Asbjørn Nyholt er faglig tovholder på projektet. Sammen med FSH Machines har han sammensat et testkit, som det enkelte stadions groundsmen kan bruge til at tage pulsen på fodboldbanernes grønsvær.

- En elektronisk fugtighedsmåler kan måle vækstlagets indhold af vand og fortælle om vandingsbehovet. Vi har lavet et sæt dobbeltringe til måling af overfladens evne til at lede vandet. Et prisme med spejl bruges til måling af den aktuelle klippehøjde og ensartetheden af klipningen. Sættet rummer også et jordbor til at tage en jordprofil. Og endelig består testkittet af en tre meter lang retskede og en måletrekant til måling af banens planhed, siger Finn Skade Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109