23948sdkhjf

Hver femte i job efter at have mistet dagpengene

Regeringen og fagbevægelsen er fortsat uenige om behovet for nye initiativer for at afbøde virkningerne af dagpengereform
Kun hver femte, der i de første 17 måneder af dagpengereformen røg ud af dagpengesystemet, var i job som lønmodtager i maj i år.

Det viser en statusopgørelse, som Beskæftigelsesministeriets portal Jobindsats.dk har udarbejdet.

12 procent - eller knap 4.800 personer i maj - er ifølge opgørelsen uden såvel offentlig ydelse og lønindkomst.

- Tallene understreger, at jobbene ikke er derude, når det blot er hver femte, der har fundet sig et arbejde, og det er ellers mit indtryk, at folk tager hvad som helst for at få en indtægt. Der er jo ingen, der kan leve af en arbejdsmarkedsydelse på 60 procent af dagpenge-maximum, som er arbejdsmarkedsydelsen for dem uden forsøgerpligt, siger Jørgen Have Poulsen, leder af El-fagets Arbejdsløshedskasse, i en kommentar til tallene.

I El-fagets A-kasse har 239 medlemmer mistet deres dagpengeret siden dagpengereformens fulde ikrafttræden 1. januar 2013. Omkring en femtedel er kommet i job igen. Omkring en tiendedel modtager hverken offentlig ydelse eller lønindkomst.

- Vi ved ikke, hvad de lever af, men det er formentlig personer, der tærer på noget formue eller har en ægtefælle med indtægt. Man kunne have frygtet en større andel, som var drevet ud i hvad man måske kan kalde alternativ økonomi, siger han.

Mange sikret forsørgelse

Statusopgørelsen viser, at 15 procent af de godt 41.000, der i maj havde mistet dagpengeretten, er på arbejdsmarkedsydelse, og at andre 15 procent er på kontanthjælp. 11 procent er på SU, mens syv procent er på den særlige uddannelsesydelse og andre syv procent har et seniorjob.

Det afhænger meget af øjnene, som læser tallene, hvordan de skal tolkes.

Regeringen mener, at regeringens særlig indsats har virket.

- Mange arbejdsløse er i en svær situation – ikke mindst på grund af VKO’s benhårde indfasning af den kortere dagpengeperiode. Regeringen har sikret cirka 40.000 arbejdsløse ret til forsørgelse, og jeg bliver nødt til stilfærdigt at bemærke, at tusinder af mennesker var faldet ud af dagpengesystemet og havde stået helt uden offentlig forsørgelse efter to år, hvis VKO stadig var ved magten, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Appel til regeringen

I fagbevægelsen anerkendes regeringens forskellige initiativer. Man mener imidlertid ikke, at der er brug for handling i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Man kan ikke vente til den nedsatte dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger i slutningen af 2015.

En enig hovedbestyrelse i Dansk El-Forbund har sendt en direkte appel til regeringen.

- Vi kan ikke sidde overhørig, at flere af vores arbejdsløse kollegaer i år og næste år helt vil miste deres forsørgelsesgrundlag. Det er på tide, at regeringen viser politisk mod, vilje og handlekraft og finder en løsning for de tusinder af arbejdsløse, der uforskyldt er blevet ramt af de urimelige forringelser af dagpengesystemet. Det kan regeringen passende bruge de kommende finanslovsforhandlinger til, hedder det blandt andet i udtalelsen.

Også Teknisk Landsforbunds formand Gita Grüning appellerer til, at man allerede i forbindelse med finanslovsforhandlingerne får kigget på udvalgte elementer, blandt andet muligheden for supplerende dagpenge.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har begge gjort klart, at der ikke i forbindelse med finanslovsforslaget, der fremlægges i dag, er nye initiativer til at afbøde virkningerne af dagpengereformen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11