23948sdkhjf

Uddannelse er centralt tema i industriens forhandlinger

Fagforeninger stiller krav om uddannelse for ledige i forhandlinger om ny industrioverenskomst.
Ret til at bruge opsparet uddannelse i opsigelsesperioden. Ret til at hæve penge fra uddannelsesfonde, selv om du er ledig.

Det er blandt de vigtigste temaer, som har optaget topforhandlerne, der nu lægger sidste hånd på en ny overenskomst for 240.000 ansatte i industrien. Det skriver Avisen.dk.

- Uddannelse er en af de helt store ting. De politiske ændringer af loven har understreget et behov, der er opstået med krisen, siger næstformand Marianne Vind fra HK Privat til Avisen.dk.

Sidste år strammede regeringen og Enhedslisten reglerne for, at ledige kunne tage seks ugers selvvalgt uddannelse. Nu kan ledige først tage hul på uddannelse efter fire måneder.

Den forringelse er et af de centrale temaer i forhandlingerne om industriens nye overenskomst. Lønmodtagernes krav går både i retning af ret til at tage på uddannelse i opsigelsesperioden og i starten af ledighedsperioden.

Industriens folk kan typisk opspare seks ugers uddannelse over tre år. Både hos HK Privat og Dansk Metal er der et ønske om at få lov til at bruge dem, hvis fyresedlen lander.

Smedene, maskinarbejderne og automekanikerne har korte ansættelsesforhold og korte opsigelsesperioder. De arbejder derfor for ret til at bruge opsparet uddannelse, når medlemmerne bliver ledige.

Det er imidlertid ikke uproblematisk at give ledige ret til at uddanne sig. Retten til at trække på uddannelsesfondene er nemlig knyttet til at være i job.

- Hvis vi trækker os lidt tilbage fra den konkrete sag, så vil arbejdsgiverne givetvis kigge kritisk på, hvad det egentlig er for ting, som de går med til at finansiere, siger lektor Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet til Avisen.dk.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095