23948sdkhjf

Nye spillere sikrer nybyggeri

Bankernes afvisende holdning giver pensionsselskab nye indtjeningsmuligheder på de større ejendomsprojekter
Selv om bankerne næsten per refleks siger nej til større private byggeprojekter, er det stadig muligt at bygge boliger, uden det hverken er alment eller statsbyggeri.

Det skyldes blandt andet en helt ny kapitalstærk spiller på lånemarkedet, der kan se en gevinst ved at investere i ejendomme. Pensionsselskabet Pensam er begyndt at låne penge ud til ejendomsudvikling.

Pensam er långiver til et helt nyt stort boligbyggeprojekt, Henriksholm, på foreløbig 150 boliger på forsvarets tidligere ejendom ved Vedbæk. Et klassisk developerprojekt. Det minder helt om gamle dage – altså de gode gamle dage.

Bag det står de to grundlæggere af Sjælsø Gruppen, brødrene Torben og Ib Henrik Rønje, der forlod ejendomsmastodonten i 2009, og som nu er aktive gennem udviklingsselskabet Kongeegen a/s.

Sammen med Kim Utzon Arkitekter og KPF Arkitekter har Kongeegen skabt første fase af de eksklusive boliger til en kvadratmeterpris på 37.000-40.000 kroner. De første boliger er færdige til juni, og de fleste af dem er allerede solgte.

Op ad bakke

Men projektet har været op ad den økonomiske bakke. De store banker sagde nej. Men så dukkede Pensionsselskabet Pensam op og ydede et lån på 200 mio. kroner til projektet.

Det er meget usædvanligt i Danmark, at pensionsselskaber går ind som en slags bank. Traditionelt investerer selskaberne selv direkte i ejendomsbranchen som bygherre eller investor. Eksempelvis har PensionDanmark en målsætning om at investere to mia. kroner om året i ejendomme.

Pensionsselskabet Pensam investerer også i ejendomme og ejendomsudvikling – indtil videre syv procent af deres formue på 110 mia. kroner. Pensam er blandt med i boligprojektet Bolværket på Teglholmen og Marmormolen i Nordhavnen i København.

God forretning

Så hvorfor begynder Pensam pludselig i stedet for at udlåne penge næsten som en bank. Og hvorfor 200 mio. kroner til projektet i Vedbæk?

Svaret er enkelt. Det er en god forretning.

- Vi udlåner ikke så mange penge for andres blå øjne skyld. Projektet i Vedbæk har vi vurderet og analyseret nøje, og långivningen er en god investering for os, lyder det fra Pensams investeringsdirektør, Benny Buchardt Andersen.

At låne hos Pensam tager tid. Hver udlånsprojekt bliver nøje overvejet og gennemtænkt. Validiteten og sikkerheden granskes i detaljer.

- Vi har en god indsigt i projekter som dette i Vedbæk, og vi vurderer nøje og laver en række aftaler, inden der udstedes et lån. Her har vi pant i selve byggeriet, og er derfor sikre på, at vi har mulighed for at få vores penge retur, hvis renter og afdrag udebliver, siger han.

Kapital på bordet

Men Pensams tiltag åbner op for nye perspektiver for byggebranche og for developere, da der nu er kapital på bordet, som ellers har været ryddet, efter bankerne for alvor lukkede kassen.

Det hjælper i hvert fald de innovative developere, Rønje-brødrene, der undrer sig over bankernes udlånspolitik.

- I dag siger bankerne nej, inden de overhovedet har set på et projekt. Det betyder, at de afviser en række gode ejendomsprojekter, og det er da ærgerligt for dem selv, men det er også ærgerligt for hele ejendoms- og byggebranchen - og de gode projekter. For de er der, siger adm. direktør i Kongeegen a/s, Ib Henrik Rønje.

Hidtil har projektet i Vedbæk været finansieret hovedsaligt ved seniorlångivning igennem private investorer, arrangeret af Secure Fondsmægler selskab, som heldigvis havde interesse i at sætte sig ind i casen, og som kunne se perspektiverne.

Som den eneste bankdeltager har Skjern Bank stillet en kortsigtet byggefinansiering til rådighed. Begge dele er eller bliver nu indfriet.

Ufornuftige banker

Ib Henrik Rønje mener, det er beklageligt, at ikke flere banker har budt ind.

Han kan godt forstå, at bankerne er mere afvisende end under byggeboomet, hvor de sagde ja til både gode og dårlige projekter. Men han mener, at de nu siger nej til begge slags, og det mener Ib Henrik Rønje ikke er forretningsmæssigt fornuftigt for nogen.

Og boligerne i Vedbæk er et rigtigt godt projekt, mener han.

Derfor var han tilfreds med lånemuligheden hos pensionsselskabet, som blev gennemført på det helt rigtige tidspunkt.

- Med Pensam har vi lavet en fornuftig lånekapitalaftale, som sikrer den nødvendige kapital, og som byder på en fleksibilitet som er nødvendig i så stort et projekt. Og så har vi fortsat en meget konstruktiv samarbejdspartner, der ved noget om ejendomsudvikling, siger han.

Pensam er klar

Pensams investeringsdirektør, Benny Buchardt Andersen, mener, at deres særlige indsigt i området giver en bedre basis at yde et lån på, og her er de bedre end bankerne. Han vil dog ikke skyde på bankerne, som er nødt til at være tilbageholdende blandt andet på grund af en række regler, de er blevet underlagt.

- Vi har nogle muligheder, som bankerne ikke har. Bankerne har ikke ejendomme som investeringsområde. Vores kernekompetence er netop investering i ejendomme og ejendomsudvikling. Vi har et stort kendskab til markedet gennem blandt andet vores egne projekter, og de erfaringer vi har fra udlandet, hvor vi har været aktive med udlån, siger han.

I øjeblikket har Pensam ikke andre konkrete projekter, de låner penge til, men der er forhandlinger i gang. Selskabet vil gerne ind over flere projekter som långivere, da det er en god forretning, men Benny Buchardt Andersen understreger, at projekterne skal være af en vis størrelse. Lånene skal mindst være over 100 mio. kroner, før det kan betale sig. Men han forventer, at Pensam kan gå ind i 10 til 20 gode projekter fremadrettet. Det vil sige lån for mellem én og to mia. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109