23948sdkhjf

DI afviser nye social dumping-værktøjer

3F frygter forskellige social dumping regler afhængigt af organisation
Landets mægtigste arbejdsgiverorganisation DI vil ikke være med til de samme tiltag mod social dumping i byggeriet, som Dansk Byggeri og 3F har aftalt ved overenskomstfornyelsen.

Dermed kan byggevirksomheder blive omfattet af forskellige regler afhængig af hvilken organisation, de er medlem af.

Sagen er, at DI siden 2010 har haft en byggeoverenskomst med 3F som følge af, at MT Højgaard i 2008 meldte sig ud af Dansk Byggeri og ind i DI. DI-overenskomsten er identisk med overenskomsten mellem Dansk Byggeri og 3F.

Nu er overenskomstforhandlingerne mellem DI og 3F imidlertid brudt sammen, og ifølge Licitationen - Byggeriets Dagblads oplysninger skyldes det, at DI ikke kan acceptere de nye redskaber til bekæmpelse af social dumping, som Dansk Byggeri og 3F er enedes om i den ny overenskomst.

Der er tale om et protokollat med mulighed for at rejse faglige sager, hvis der er “misforhold om løndannelsen" samt skærpede regler i sager, hvor der er mistanke om spekulation i særlige kontraktmæssige konstruktioner.

Alvorligt med forskel

Næstformand i Byggegruppen i 3F Palle Bisgaard ønsker ikke at udtale sig om de konkrete uoverensstemmelser på grund af forligsmandslovens tavshedsbestemmelser.

- Men det vil være meget alvorligt, hvis der er forskellige konkurrenceparametre afhængig af hvilken organisation byggevirksomhederne er medlem af, siger han.

Vilkår skal være ens

Claus Westergreen, formand for Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, som også har tilsvarende overenskomster med både Dansk Byggeri og DI, kalder det uacceptabelt, hvis der bliver forskellige bestemmelser om social dumping i DI- og Dansk Byggeri-overenskomsterne.

- Der skal være ens vilkår. Alt andet vil være urimeligt. Virksomhederne må ikke kunne spekulere i, at den ene overenskomst er lempeligere end den anden. I øvrigt vil virksomheder, der har rent mel i posen, ikke have problemer med de nye social dumping-bestemmelser. De er jo skabt for at imødegå snyd og unfair konkurrence, siger Claus Westergreen.

DI ønsker ikke at kommentere sammenbruddet med henvisning til forligsmandslovens regler.

Mæglingsforslag på vej

Når de sidste knaster er ryddet af vejen eller forligsmulighederne betragtes som udtømte, går forligsmanden i gang med at udarbejde det mæglingsforslag, som skal kæde alle afstemninger sammen og opsamle de områder, hvor man ikke har opnået enighed.

Han har løbende konsulteret DA og LO, der også vil nikke ja til hans endelige mæglingsforslag, som forventes i begyndelsen af denne uge.

Det er forligsmanden, der afgør hvor lang tid parterne får til at tage stilling til mæglingsforslaget.

I en meddelelse i slutningen af sidste uge oplyste forligsmanden, at der er indgået forlig på overenskomstområder, der omfatter cirka 88 procent af de involverede lønmodtagere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094