Kønsopdelt lønstatistik skaber mere bureaukrati
Nyt lovforslag skal få forskellene i mænds og kvinders løn frem i lyset. Det skaber unødigt bureaukrati, mener DA og Håndværksrådet
Forslaget vil betyde, at alle virksomheder med mindst 10 fuldtidsbeskæftigede, og med mindst tre kvinder og tre mænd, fremover vil få tilsendt en kønsopdelt lønstatistik. Således bliver flere virksomheder omfattet af reglerne om kønsopdelt lønstatistik end i dag, hvor det gælder virksomheder med mindst 35 ansatte. Samlet set vil i alt 2,7 millioner lønmodtagere fordelt på 800 offentlige og 12.500 private virksomheder blive omfattet af reglerne om kønsopdelt lønstatistik.
Men regeringens forslag er ubrugeligt bureaukrati, mener DA og Håndværksrådet.
- Lovforslaget er symbolpolitik, der ikke vil få anden betydning, end at virksomheder udsættes for unødigt bureaukrati. Det er meningsløst og misvisende at udarbejde statistik på baggrund af oplysninger om bare tre personer. Det er samtidig videregivelse af personlige oplysninger. Den kønsopdelte lønstatistik efterspørges hverken af virksomheder eller medarbejdere. Det er en formildende omstændighed, at lønoplysningerne kan vises i procenter, men meget bekymrende, at regeringen tydeligt går imod Datatilsynets grundlæggende bekymring for lovforslagets betydning for den enkelte medarbejders personlige lønoplysninger, udtaler Pernille Knudsen, direktør i DA.
Udtalelsen fra DA bakkes op af Dansk Byggeri.
Irritationsbyrde
Ifølge Beskæftigelsesministeriet, behøver virksomhederne ikke selv at udarbejde eller betale for den kønsopdelte lønstatistik. Danmarks Statistik udarbejder statistikken og fremsender den til virksomheden en gang om året.
Hos Håndværksrådet kalder man den kønsopdelte lønstatistik for en irritationsbyrde".
- Indberetninger er noget virksomhederne finder meget byrdefuldt, og de kan ikke se formålet med det. Der kommer til at være store frustrationer over det her krav. Generelt er indberetninger, noget virksomhederne synes, er træls at bruge tid på. Det er ikke noget erhvervslivet vil tage imod med kyshånd, siger Lars Magnus Christensen, erhvervspolitisk konsulent hos Håndværksrådet.
Han understreger, at det specielt er de små virksomheder, der vil blive ramt af det nye krav.
- En del af de små virksomheder har ikke kontoransatte, så det kommer til at tage tid, som ellers kunne være brugt på at betjene kunderne. Hver eneste gang, der skal indberettes nye ting til Danmarks Statistik, så tager det tid, og det er svært at se værdien i det for virksomhederne, siger Lars Magnus Christensen.
Det ventes, at lovforslaget vil træde i kraft 1. januar 2015. Kønsopdelt lønstatistik efter de nye regler vil første gang blive udarbejdet senest den 31. december 2016 på baggrund af de indsamlede lønoplysninger fra 2015. Leder side 4