23948sdkhjf

Kampen for ligeløn

Ligeløn mellem mænd og kvinder er en diskussion, der har bølget frem og tilbage, siden kvinderne for alvor gjorde deres indtog på arbejdsmarkedet i 1960’erne.

Nu kan man ikke just sige, at kvinderne dominerer på de danske byggepladser, så ligeløn er jo nok ikke det store diskussionsemne omkring frokosten i skurvognene. Men der er dog - og heldigvis for det da - kvinder ansat i de danske bygge- og anlægsvirksomheder, og derfor vil regeringens nye forslag til en kønsopdelt lønstatistik unægtelig også ramme bygge- og anlægsbranchen. Og det måske i endnu højere grad end i dag, hvor reglerne om en kønsopdelt lønstatistik kun gælder virksomheder med mindst 35 ansatte.

Står det til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) bliver loven skærpet, så alle virksomheder med over 10 ansatte og med mindst tre mænd og tre kvinder nu omfattes. Mange bygge- og anlægsvirksomheder har mellem 10 og 35 ansatte, og dermed trækkes endnu en administrativ byrde og bureaukrati ned over disse virksomheder.

Virksomhederne skal ikke nødvendigvis selv udarbejde lønstatistikken, men kan overlade det til Danmarks Statistik. Men mange af de mindre virksomheder har ikke den store administrative personalestab, der kan stå for indberetninger til statistikken. Og det er stadig, virksomheden som indberetter tallene til Danmarks Statistik, og hver eneste indberettet data er unægtelig endnu en byrde for virksomheden.

Regeringen har gang på gang lagt vægt på, at produktiviteten i dansk erhvervsliv skal løftes, så der kan skabes flere danske arbejdspladser. Så hjælper det jo ikke synderligt, at den selvsamme regering vælter yderligere administrative byrder over på virksomhedsejerne, der kæmper en brav kamp for at højne produktiviteten i deres virksomheder og skabe vækst og beskæftigelse.

Der skal ikke herske tvivl om, at mænd og kvinder skal have den samme løn for det samme stykke arbejde. Men der må være andre måder at sikre dette på, end at trække endnu en administrativ byrde ned over de små og mellemstore virksomheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094